Nieuwe sterke frequentie voor N-Joy in Nedersaksen


N-Joy, de jongerenzender van de Noord-Duitse publieke omroep NDR, is binnenkort eindelijk ongestoord te ontvangen binnen de stedendriehoek Hamburg – Bremen – Hannover. Woensdag 4 januari neemt het station de sterke frequentie 97.6 FM vanuit Visselhövede in gebruik. Tot voor kort was deze frequentie in gebruik door de Britse legerzender BFBS Radio.

Ondanks dat N-Joy een publieke zender is, heeft het alles behalve ‘landelijke’ dekking in Noord-Duitsland. De jongste telg van de NDR startte namelijk pas in 1994 met uitzenden en moet het voornamelijk doen met relatief zwakke restfrequenties die de afgelopen jaren gevonden zijn.

Binnen de stedendriehoek Hamburg – Bremen – Hannover was de ontvangst bijvoorbeeld alles behalve optimaal. Weliswaar heeft N-Joy al een frequentie in Visselhövede (90.1 FM), maar deze is slechts 1 kW.

Vanaf woensdag 4 januari om 7 minuten over 7 uur gaat hier verandering in komen. Dan neemt N-Joy de sterke frequentie 97.6 FM (30 kW) vanuit Visselhövede in gebruik. Het heugelijke feit is live te volgen tijdens de ochtendshow op N-Joy met Andreas Kuhlage en Jens Hardeland, die vorig jaar terugkeerde na een uitstapje naar ffn. Wat N-Joy gaat doen met de huidige frequentie 90.1 FM is nog niet bekend.

De sterke frequentie 97.6 FM werd tot voor kort gebruikt door de legerzender Engelse BFBS Radio om de troepen die gestationeerd zijn rondom de Lüneburger Heide te verzorgen. Omdat het aantal gestationeerde militairen in Duitsland steeds verder afneemt, besloot BFBS Radio de sterke frequentie af te staan. Rondom de kazernes is de zender nu via een aantal zwakkere frequenties te ontvangen. [RS/Radio.NL]