Wit-Russen mogen alleen op 'nationaal internet'

Inwoners van Wit-Rusland mogen vanaf deze week alleen nog gebruik maken van sites uit het eigen land. Een nieuwe wet verbiedt burgers en bedrijven gebruik te maken van het 'buitenlandse internet.'

De nieuwe wet, die eind december gepubliceerd werd, treedt op 6 januari in werking. Burgers mogen voortaan geen buitenlandse websites meer bezoeken of gebruiken. Bedrijven in Wit-Rusland mogen geen diensten aanbieden via providers in het buitenland. Ook het ontvangen van mail via bijvoorbeeld Gmail is uit den boze.

De wet werd eind december gepubliceerd op het 'National Law Internet Portal' van Wit-Rusland, schrijft de Law Library of Congres (onderdeel van de US Library of Congress). Wit-Rusland staat bekend als Europa's laatste dicatatuur. Met de nieuwe wet wil de president 'het gebruik van het nationale internet stimuleren.' Bij een overtreding kan zowel de burger als de internetprovider (ISP) in de problemen komen.
Internetaanbieder verantwoordelijk

ISP's moeten het voor burgers onmogelijk maken buitenlandse websites te bezoeken. Als ze daar niet in slagen kunnen ze een boete verwachten. Die boete kan oplopen tot 125 dollar (96 euro). Voor eigenaren van internetcafés dreigt daarnaast sluiting.

De belastingdienst, politie en geheime dienst kunnen op ieder moment een onderzoek starten als het vermoeden bestaat dat iemand gebruik heeft gemaakt van een buitenlandse site.
'Internetvrijheid in het geding'

Mensenrechtenorganisatie Reporters Without Borders waarschuwt dat het laatste beetje vrijheid dat de Wit-Russen nog hadden langzaam afbrokkelt. "De enige plaats met vrijheid in Wit-Rusland, het internet, wordt steeds verder gereguleerd. Dit alles volgt op verdere repressie sinds juli 2010", schrijft de mensenrechtorganisatie op zijn site. In juli 2010 maand publiceerde de president zijn decreet over het 'nationale internet.'

Providers zijn onder de nieuwe wet verplicht de logfiles van iedere verbinding een jaar te bewaren en ze moeten elk apparaat dat verbinding zoekt met het internet, zowel computers als mobieltjes, kunnen koppelen aan een persoon. Ook burgers die in een internetcafé online gaan dienen zich eerst te identificeren.