Aandeelhouders: RIM moet BlackBerry-tak verkopen

Aandeelhouders van RIM hebben het vertrouwen verloren in het managementteam en de BlackBerry. "Het bedrijf moet ermee ophouden of delen van het bedrijf verkopen".

Een groep aandeelhouders, onder leiding van Jaguar Financial, wil dat Research in Motion (RIM) de BlackBerry-tak verkoopt en stopt met het concurreren tegen Microsoft, Apple en Google.

"Rim heeft verloren. Het feest is voorbij", zegt Vic Alboini, chief executive, tegen BBC World Business Report.

Geen competitie
De kracht en core business is volgens Alboini het beveiligde en versleutelde platform van RIM. Alboini wil dat RIM dit platform openstelt voor alle smartphones, zodat klanten met Android en iPhone het beveiligde messaging platform van RIM ook kunnen gebruiken.

Alboini denkt dat door het openbreken van het platform RIM de huidige 75 miljoen BlackBerry-gebruikers die afhankelijk zijn van de BlackBerry Enterprise Server en de Netwerk Operating Centers kan uitbreiden.

'Feest is voorbij'
"De BlackBerry was een icoon en het managementteam ook. Maar dat behoort allemaal tot het verleden. Het is nu zaak hoe je het bedrijf weer op de rails krijgt", zegt Alboini. "En onder leiding van de ceo, denken we dat RIM meer waard is dan de huidige 22-23 dollar [per aandeel]."

RIM moet de concurrentie op de smartphonemarkt volgens Alboini niet meer aangaan. "Microsoft heeft meer dan 50 miljard in kas, RIM heeft 1,5 miljard. Er is geen enkele manier hoe we zouden kunnen concurreren." Volgens Alboini heeft BlackBerry de concurrentiestrijd verloren. "Wij denken dat het afgelopen is en dat RIM zijn handset-business moet verkopen".

Kopen ijshockyteam?
Het jaar 2011 was een slecht jaar voor het bedrijf uit het Canadese Waterloo. RIM kampte met een grote netwerkstoring waardoor BlackBerry-gebruikers dagenlang zonder internet zaten. Daarnaast vallen de verkopen van de PlayBook-tablet tegen. In totaal verkocht RIM volgens de Financial Post, slechts 850.000 stuks in tegenstelling tot de miljoenenverkoop die verwacht werd.

Het aandeel daalde vorig jaar dan ook met 75 procent. "Het management heeft een reeks misstappen gemaakt en daarnaast een gebrek aan innovatie. Waarschijnlijk heeft het management andere dingen aan zijn hoofd, zoals het kopen van een ijshockeyteam", sneert Alboini.

Bestuur omgooien
De Canadese nieuwssite Financial Post meldt dat RIM zijn raad van bestuur gaat omgooien, onder druk van aandeelhouders. Dit zou inhouden dat de oprichters Mike Lazaridis en Jim Balsillie als voorzitters van de raad van bestuur worden ontslagen. Beide heren zijn daarnaast allebei ceo van RIM en blijven in die functie actief. Ze moeten hun bestuursbaan vermoedelijk afstaan aan Barbara Stymiest, die sinds 2007 in het bestuur zit.

De Financial Post schrijft dat een commissie, onder leiding van Stymiest, de bestuurslaag analyseert en de noodzaak van de duo-baan van Lazaridis en Balsillie onderzoekt. Aan het eind van januari presenteert de commissie de bevindingen van het onderzoek.

Aandelen
Zowel Lazaridis als Balsillie wezen in het verleden meerdere voorstellen voor het schrappen van de duo-baan af. Hoewel het in Canada en de Groot-BrittanniŽ niet ongebruikelijk is voor ceo's om daarnaast bestuursvoorzitter te zijn, lijkt RIM hiervan af te zien.

Zowel Lazaridis als Balsilie heeft 12% van de RIM-aandelen in eigendom, waardoor ze de tweede en derde grootste aandeelhouders van het bedrijf zijn. Beide ceo's ruilden hun salaris vorig jaar nog in voor het symbolische bedrag van $ 1.