Google straft Google

Het kan raar lopen wanneer je zoveel diensten aanbiedt als Google, want een promotiecampagne voor Google’s Chrome bleek in strijd met de eigen voorwaarden van Google. Resultaat: de webpagina van Chrome wordt bestraft met een lagere pagerank voor een duur van tenminste 60 dagen.

De promotiecampagne die in opdracht van Google werd uitgevoerd door Unruly Media maakt gebruik van technieken die niet toegestaan zijn. De campagne bestond uit video’s van Chrome die een directe link bevatten naar de downloadpagina van Chrome, dit zorgde voor een hogere pagerank. Dit is tegen de richtlijnen van de webmaster-richtlijnen van Google.

Om een voorbeeld te stellen heeft het zichzelf harder gestraft dan het zou doen wanneer een andere website deze ‘overtreding’ had gemaakt. De pagerank is voor een periode van tenminste 60 dagen naar beneden geschroefd.

Volgens Matt Cutts van Googles webspam-team was het niet de bedoeling dat er gelinkt zou worden naar de downloadpagina, maar had er een ‘nofollow’ code gebruikt moeten worden. Volgens Unruly Media miste de nofollow-code maar in één geval en werd dat meteen opgelost toen ze daar van op de hoogte waren. Desalniettemin is de productpagina van Chrome nu minder goed vindbaar via Google’s zoekmachine. Wanneer je zoekt op Google Chrome kom je niet de productpagina als eerste tegen maar naar een Chrome supportpagina van Google Chrome. Een Adword-link bovenaan de pagina zorgt er echter voor dat de downloadpagina toch nog bovenaan de zoekresultaten staat.

[Via: Slashgear]