Minder regionaal nieuws op WDR 2

De West-Duitse publieke radiozender WDR 2 gaat flink snijden in het aantal regionale nieuwsbulletins. Met ingang van 9 januari komen de regionale bulletins tussen 10 en 14 uur te vervallen, terwijl op zaterdag na 11 uur geen regionale bulletins meer worden uitgezonden. Daarnaast gaat ook de opzet van de bulletins op de schop.

Momenteel zendt WDR 2 op werkdagen tussen 6 en 18 uur regionaal nieuws uit op de halve uren. Op zaterdag zijn de uitzendingen tussen 7 en 14 uur te horen. Het programma van WDR 2 wordt dan telkens voor ongeveer twee minuten ontkoppeld om nieuws te brengen in acht verschillende edities. Dit zijn: Aachen & die region aktuell (Aaken), Ostwestfalen-Lippe aktuell (Bielefeld), Rheinland aktuell (Bonn en Keulen), Ruhrgebiet aktuell (Dortmund), Rhein und Ruhr aktuell (Düsseldorf, Duisburg en Essen), Münsterland aktuell (Münster), Südwestfalen aktuell (Siegen) en Bergisches Land aktuell (Wuppertal).

Vanaf maandag 9 januari worden er minder regionale nieuwsbulletins uitgezonden. Voortaan is het nieuws op de halve uren tussen 6 en 10 en tussen 14 en 18 uur te horen. Op zaterdag worden de bulletins tussen 7 en 11 uur uitgezonden. Volgens de WDR waren in de geschrapte bulletins voornamelijk herhalingen van voorgaande bulletins te horen. Nu wil de omroep de pijlen meer richten op kwalitatief beter bulletins. Maar wat ook geen publiekelijk geheim is, is dat de WDR de komende jaren fors moet bezuinigen.

Naast een gewijzigd uitzendschema is ook de opzet van de bulletins veranderd. Zo zullen er meer quotes (O-Töne) te horen zijn. Dat wil zeggen: naast het standaard gelezen nieuws ook originele citaten van de hoofdrolspelers in het nieuws of verslaggevers te horen zijn. Daarnaast staan de bulletins om 14.31 en 17.31 uur telkens in het teken van één onderwerp waarop uitgebreid wordt ingegaan. De afgelopen weken is overigens al volop geëxperimenteerd met de nieuwe opzet van de bulletins.

De laatste grote wijziging is de naam van de bulletins. Zo gaat bijvoorbeeld ‘Ostwestfalen-Lippe aktuell‘ voortaan door het leven als ‘WDR 2 für Ostwestfalen-Lippe‘ en ‘Münsterland aktuell‘ als ‘WDR 2 für das Münsterland’.

Al in februari 2011 lekte uit dat de WDR flink ging snijden in de regionale nieuwsbulletins. Aanvankelijk zouden de wijzigingen al afgelopen najaar ingaan, maar dit is uiteindelijk 9 januari geworden. [RS/Radio.NL]