Twitter moet gegevens Rop Gonggrijp afgeven

De Amerikaanse justitie krijgt toegang tot de informatie in het Twitter-account van XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp. Dat heeft een rechter besloten die een hoger beroep niet meer wil afwachten.

Sinds december 2010 probeert de Amerikaanse openbare aanklager toegang te krijgen tot informatie rond het twitter-account van Gonggrijp, de IJslandse parlementariėr Brigitta Jonsdottir en beveiligingsonderzoeker Jacob Appelbaum. De gegevens zouden belangrijk zijn in een strafrechtelijk onderzoek naar het lekken van gevoelige gegevens door WikiLeaks.

Geen kans van slagen
Eerder had een rechter besloten dat de informatie openbaar mocht worden, maar het drietal tekende hoger beroep tegen dat besluit aan. In een tweede zaak verzochten zij de rechter om de vrijgave van de informatie op te schorten tot er een uitspraak is. De rechter heeft dat verzoek nu afgewezen.

Rechter Liam O'Grady stelt in zijn besluit dat het hoger beroep weinig kans van slagen heeft en dat in andere zaken al is duidelijk geworden dat de Amerikaanse overheid 'overweldigend' recht op toegang tot dit soort informatie heeft. "Het procederen over deze onderwerpen heeft de overheid al meer dan een jaar rechtmatige toegang tot mogelijk bewijs ontnomen. Het algemeen belang weegt daarom zwaarder tegen verdere vertraging", stelt de magistraat dan ook.

In de zaak beroept het drietal zich op de vrijheid van meningsuiting en hun recht op privacy.

Weinig informatie
In het dwangbevel vraagt justitie Twitter om algemene informatie, zoals naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres, creditcardnummer voor eventuele betalingen en technische informatie over het gebruik van de systemen van Twitter. Bij het aanmelden is alleen een naam en e-mailadres nodig en hoeven gebruikers niet voor de dienstverlening te betalen. Er is dan ook weinig daadwerkelijk informatie te halen.

Het opvragen van de informatie hoeft nog niet te betekenen dat de Nederlander Gonggrijp daadwerkelijk verdachte is. Gegevens kunnen ook worden gevraagd als zij nuttig kunnen zijn voor een strafzaak. Eerder bleek wel dat de Amerikanen overwegen om WikiLeaks-oprichter Julian Assange aan te klagen voor het lekken van diplomatieke ambtsberichten.