20.000 webwinkels in gevaar

Door een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch moeten webwinkels zich in winkelpanden vestigen in plaats van bedrijfspanden. Dit kan een behoorlijke strop betekenen voor de ongeveer 20.000 webwinkels in Nederland. De uitspraak betekent dat driekwart van de Nederlandse webwinkels daardoor nu feitelijk illegaal werkt.

De uitspraak werd gedaan in een zaak van de Slijtersunie, de brancheorganisatie van slijterijen, tegen limoncello.nu. De webwinkel limoncello.nu verkoopt Italiaanse likeuren. De Slijtersunie vindt dat de webshop te makkelijk een vergunning heeft gekregen van de gemeente Schijndel. Dat vindtde rechter ook en daarom is limoncello.nu nu verplicht om zich ook in een winkel te vestigen in plaats van het huidige bedrijfspand. De gemeente van Schijndel vond de webwinkel geen detailhandel: er ontbreekt direct contact tussen verkoper en klant en is daarmee op een industrieterrein toegestaan. Toch heeft de rechter anders geoordeeld. Limoncello.nu kan wel tegen de uitspraak in beroep gaan.

Onwerkbare situatie

Volgens internet ondernemer Bernd Damme ontstaat er een ‘onwerkbare situatie’ als het vonnis van de rechter blijft staan. „Deze uitspraak treft niet alleen kleine ondernemers. Denk er eens aan wat er gebeurt als Bol.com en Wehkamp in een winkelstraat gaan zitten. Het wordt één groot af- en aanrijden van vrachtwagens.” Volgens hem misbruikt de Slijtersunie de rechter voor het beschermen van een achterhaald businessmodel terwijl ze beter hun leden zouden kunnen leren hoe ze het internet goed kunnen gebruiken.

Begrip voor webwinkeliers

VVD-Kamerlid Erik Ziengs begrijpt de webwinkeliers maar vindt ook dat het niet de bedoeling moet zijn dat mensen naar de winkel gaan om iets te bekijken en testen, om de bestelling vervolgens op internet bij een jongen op een zolderkamer te plaatsen. De staf van Eurocommissaris Neelie Kroes, die over e-commerce gaat, zal naar de kwestie kijken zo schrijft Spitsnieuws.

[Via: Spitsnieuws]