'Mp3-moeder moet $9.250 betalen per liedje'

MP3 downloadster Jammie Thomas moet $9.250 per illegaal liedje betalen als schadevergoeding. Dat eisen Amerikaanse muziekmaatschappijen die in hoger beroep gaan omdat ze €2.250 per mp3 te weinig vinden.

De Amerikaanse moeder Jammie Thomas werd in 2007 aangeklaagd door de Amerikaanse muziekindustrie voor het illegaal downloaden van 24 mp3-bestanden via de filesharedienst Kazaa.

De rechtsgang leek in 2011 ten einde toen de rechter een vonnis uitsprak van € 2.250 schadevergoeding per mp3, die Thomas moet betalen aan de eiser RIAA (Recording Industry Association of America).

Neverending story
Rechter Michael Davis vernietigde met deze laatste uitspraak een eerder vonnis van 1,5 miljoen dollar, dat hij 'monsterlijk en schokkend' noemde en allerminst redelijk, schrijft techsite Torrentfreak.

Zoals volgens de site viel te verwachten, gaat het RIAA nu weer in hoger beroep. De instantie wil nu dat de oorspronkelijke eis uit 2007 wordt hersteld. Toen vroeg het RIAA een totaalbedrag van 222.000 dollar aan schadevergoeding, oftewel $ 9.250 per liedje.

Het RIAA, dat de belangen behartigt van 6 muziekmaatschappijen, wordt nu echter ook gesteund door de Amerikaanse brancheorganisatie voor de filmindustrie (MPAA).

Werkelijke schade?
Beide partijen vinden het vonnis van rechter Davis schadelijk voor de muziekindustrie. Zowel de eis van 1.5 miljoen als 222.000 dollar vallen volgens hen binnen de kaders van de grondwet en de copyrightwet. Ook bestrijden ze de uitspraak van rechter Davis dat de RIAA voor een schade-eis hoger dan 2.250 dollar per liedje nauwkeurig moet beargumenteren waaruit de werkelijke schade precies bestaat.

"Die uitspraak heeft ten onrechte als gevolg dat copyrighteigenaren, die kiezen voor een wettelijke schadevergoeding, opeens werkelijke schade moeten aantonen. Het eisen van dergelijke bewijzen zou gevestigde grondrechten voor copyrightinbreuk significant veranderen, substantiële praktische bezwaren en onredelijk kostenverhodigngen met zich meebrengen, schrijft (pdf) de belangenbehartiger van de filmindustrie, MPAA.