Karrewiet viert een hele week lang verjaardag

Gisteren, zondag 8 januari, werd het startschot gegeven voor de feestelijkheden rond de tiende verjaardag van Karrewiet. Mediaminister Ingrid Lieten (foto) kwam meevieren en sneed op de redactievloer de verjaardagstaart aan. Ze feliciteerde het Karrewiet-team en had woorden van lof.

Karrewiet viert zijn tiende verjaardag nog een hele week lang met speciale reportages en terugblikken. Vanaf vandaag, maandag 9 tot vrijdag 13 januari.

Op maandag 7 januari 2002 werd de allereerste aflevering uitgezonden van Karrewiet. Het was een historische dag voor Ketnet, de VRT en de media in Vlaanderen, want voor het eerst kregen de Vlaamse kinderen een eigen jeugdjournaal, gemaakt door Ketnet-medewerkers onder de vleugels van de VRT Nieuwsdienst.

EEN BEGRIP

In de voorbije tien jaar is Karrewiet uitgegroeid tot een begrip in de wereld van de Vlaamse (kinder)televisie. Heel wat van de eerste Karrewiet-reporters en - journalisten hebben inmiddels hun vleugels uitgeslagen en naam en faam gemaakt in de ‘grote-mensenjournalistiek’.

Onder meer Freek Braeckman - Journaal-anker (foto: VRT), Inge Vrancken - Midden-Oostenspecialist VRT Nieuws, Liesbeth Vrieleman - voormalig hoofdredacteur VRT Nieuws, Gitte Van Hoyweghen - Het Journaal, An De Bie - Het Journaal en Guy De Troyer - Terzake), werkten ooit mee aan Karrewiet.

OP MAAT

Karrewiet is het enige echte jeugdjournaal in Vlaanderen. Het programma brengt nieuws op kindermaat en houdt de vinger aan de pols van de actualiteit in binnen- en buitenland. Kinderen spelen daarbij een belangrijke rol, zowel voor als achter de schermen.

Ze komen vaak aan bod in de reportages en werken er ook zelf aan mee, als kindreporter of interviewer. Karrewiet heeft ook oog voor het buitenland en de situatie voor de kinderen daar. Karrewiet is niet alleen op tv te bekijken, maar ook online, op Karrewiet.be.

Daar vinden de kinderen bovendien allerhande rubrieken, dossiertjes, dagelijkse korte nieuwtjes, de wekelijkse actuaquiz, enz. Karrewiet wordt ook aangeboden via het digitale schoolbord, zodat leerlingen in de klas het programma op elk moment kunnen bekijken en bespreken.

VOORHEEN

Ook vooraleer Karrewiet werd opgestart, had Ketnet al infoprogramma’s, maar Studio.Ket (1997-1999) was eerder een algemeen reportagemagazine dan een actualiteitsprogramma en Mijn gedacht! (1999-2001) was vooral een discussieprogramma voor kinderen.

Met Karrewiet werd van in het begin gekozen voor een echte journalistieke aanpak, dicht op de actualiteit én op de leef- en ervaringswereld van de kinderen. Het tienjarige jubileum bewijst dat het een juiste keuze was.