Derde Vlaams publiek tv-net start op 1 mei

De kogel lijkt door de kerk te zijn. De Vlaamse publieke omroep VRT heeft vandaag bekend gemaakt dat het nieuwe derde publieke tv-net op dinsdag 1 mei van start gaat. De Vlaamse oppositiepartij LDD is door de aankondiging verrast.

Het derde Vlaamse publieke net gaat door Ketnet bewoont worden. Ketnet is vanaf 1 mei al als volledig nieuw tv-kanaal op het nieuwe derde tv-net te zien. Na een overgangsperiode van 2 weken wordt in de vandaag door de VRT bekend gemaakte plannen het gezamenlijk tv-kanaal Canvas/Ketnet van elkaar losgeweekt en heeft Canvas ook een volledig zelfstandig tv-kanaal, namelijk het huidige tweede Vlaamse publieke tv-net. De nieuwe netindeling werd vandaag op de nieuwjaarsreceptie voor VRT-medewerkers door gedelegeerd bestuurder Sandra de Preter bekend gemaakt.

De grondslag van het nieuwe derde tv-net is de nieuwe beheersovereenkomst tussen de VRT en de Vlaamse regering. Daarbij is de doelstelling dat het kindernet Ketnet geheel gevrijwaard van sportuitzendingen en andere grootschalige evenementen. In de huidige twee netten constructie waren de kinderuitzendingen van Ketnet soms dagen niet voor de tv-kijker beschikbaar.

Het nieuwe derde Vlaamse tv-net is vanaf 1 mei digitaal in de ether en analoog en digitaal bij alle Vlaamse tv-aanbieders beschikbaar. Op het zelfstandige tv-kanaal van Ketnet is vanaf 1 mei elke dag tot 20.00 uur een programma-aanbod dat gericht is op kinderen te zien. Later vanaf september 2013 zal Ketnet verder worden uitgebouwd tot jongerenzender. Wat er op het derde Vlaamse tv-net vanaf 1 mei na 20.00 uur wordt uitgezonden is nog niet bekend gemaakt. Door de komst van Ketnet als volwaardig derde Vlaams tv-net worden de uitzendingen van de digitale VRT-kanalen Eén+ en het gecombineerde Ketnet+/Canvas+ uiterlijk op 1 mei gestaakt.

De oppositiepartijen in het Vlaamse parlement – met de politiek partij LDD voorop – hebben verbaast gereageerd op de aankondiging van de VRT. Ze vinden dat de VRT te hard van stapel loopt. Er zijn vooral vragen over de financiële haalbaarheid van het nieuwe derde tv-net. Zo weet niemand volgens deze partijen het prijskaartje van het nieuwe tv-net nog. Ook de snelle komst steekt hen in het oog. In het Vlaamse parlement werd tot vandaag nog uitgegaan dat het nieuwe net niet voor 1 september zou starten. De VRT heeft echter haast met de komst van het nieuwe tv-net. Dat heeft alles te maken met de komende mondiale sportevenementen die deze zomer gaan plaatsvinden. Naast de jaarlijks terugkerende sportevenementen als Tour de France en Wimbledon staan dit jaar ook het EK voetbal en de Olympische Zomerspelen op de sportkalander. De VRT doet van al deze evenementen dagelijks uitgebreid live verslag.