Londen wordt grootste gratis wifi-gebied

Het centrum van Londen krijgt vr de Olympische Spelen komende zomer dekkend gratis wifi internet van provider O2. Het moet de grootste hotspot van Europa worden.

De komende maanden rolt mobiele provider O2 een wifi-netwerk uit in drie belangrijke districten van Londen: Westminster, Kensington en Chelsea. De telco heeft daarover een akkoord gesloten met het bestuur van de stadsgebieden.

Grootste hotspot
Het is de bedoeling dat het wifi-netwerk dekkend is voordat komende zomer de Olympische Spelen beginnen in de Engelse hoofdstad. Volgens O2 zal Londen tegen die tijd de grootste gratis wifi-zone van Europa zijn, beschikbaar voor 'miljoenen' bewoners en toeristen.

Daarna zal O2 het netwerk van hotspots verder uitbreiden in Engeland, al is niet duidelijk - en lijkt het onwaarschijnlijk - dat de toegang gratis zal blijven.

Probeersels
O2 is niet de enige die aan de weg timmert. Ook concurrent BT bouwt aan een wifi-netwerk en gebruikt daarvoor ook routers van abonnees met FON, een systeem om wifi-toegang te delen. En afgelopen november meldde Nokia dat het samen met Spectrum Interactive een pilot was gestart voor stadswifi in Londen.

Nederland zijn de afgelopen jaren verschillende initiatieven voor stadswifi gestart, maar ook gesneuveld.