Franse journalist omgekomen in SyriŽ

De Franse journalist Gilles Jacquier is woensdag in de opstandige Syrische provincie Homs om het leven gekomen. Dat heeft de Franse televisiezender France 2 bevestigd. Een Nederlandse journalist die deel uitmaakte van de groep verslaggevers raakte lichtgewond. De journalisten werden woensdag getroffen door granaten of raketten, meldden ooggetuigen aan het Syrische Observatorium van de Mensenrechten.

Jacquier is de eerste westerse journalist die in SyriŽ om het leven is gekomen sinds de opstand tegen Bashar Assad tien maanden geleden begon.

Nederlandse journalist gewond in SyriŽ
De Nederlander raakte lichtgewond en heeft het ziekenhuis inmiddels mogen verlaten, zegt een woordvoerster van het ministerie van buitenlandse zaken. Het gaat volgens haar om een freelancer die donderdag weer op het vliegtuig naar Nederland stapt.

De Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppť zei in een verklaring dat Jacquier het leven verloor bij een 'aanslag' in Homs. Hij noemde de aanval een 'afschuwelijke daad' en heeft een onderzoek geŽist. "Het is aan de Syrische autoriteiten om op hun grondgebied de veiligheid van internationale journalisten te garanderen en deze fundamentele vrijheid, de vrijheid van informatie, te beschermen." [Novum/AP/RadioWereld.NL]