Microsoft zakt naar 6e plaats in patentlijst

Microsoft is gezakt naar de zesde plaats in de ranglijst van toegekende patenten in de VS. In 2010 was Microsoft nog derde, na IBM en Samsung.

Die twee patentkampioenen voeren nog steeds de lijst aan van meeste patenten in 2011. IBM heeft er 6180 op zijn naam kunnen schrijven, tegenover 5896 vorig jaar. Samsung heeft afgelopen jaar 4895 patenten verkregen, tegenover 4551 in 2010. Microsoft heeft er met 2312 stuks echter minder in de wacht gesleept dan de 3094 octrooien van vorig jaar.
IBM al jaren #1

Bovendien is Microsoft gepasseerd door Canon, Panasonic en Toshiba. Die drie bedrijven zijn respectievelijk derde, vierde en vijfde in de ranglijst van patentindexeerder IFI Claims. IBM blijft koploper van die top 50. De ict-reus heeft vorig jaar de meeste patenten ooit ontvangen. "Meer dan 4 keer zoveel dan Hewlett-Packard en meer dan het totaal van Apple, Amazon, Google, EMC, HP, Microsoft en Oracle/Sun", aldus de patentkampioen in het persbericht.

IBM heeft onlangs voor de derde maal een lading patenten overgedragen aan Google. Het gaat om ruim 200 patenten op basale technieken voor servers, e-mail, ads en ook mobiel. De eerder overgedragen twee ladingen patenten telden elk ruim duizend stuks. Het smartphonebesturingssysteem Android van Google ligt in toenemende mate onder vuur van patenten.
Android-aanklachten

En van de voornaamste 'patentjagers' voor Android is Microsoft, dat inmiddels een flinke lijst aan Android-partners laat betalen voor hun gebruik van gepatenteerde technologie. De Windows-maker stelt dat het op Linux gebaseerde Android zijn patenten schendt en klopt n voor n aan bij bedrijven die het mobiele besturingssysteem gebruiken.

Motorola, dat nu wordt gekocht door Google, weigert te betalen en heeft een rechtszaak tegen zich lopen. Overigens is de nummer twee op de Amerikaanse patentlijst, Android-partner Samsung, wl een van de bedrijven die patentlicentiegeld betaalt aan Microsoft. Samsung heeft het op patentgebied nu vooral aan de stok met Apple.