Energy breidt uit naar BaselNa maanden van speculatie is de kogel door de kerk. De hitzender Energy is binnenkort ook in het Zwitserse Basel op FM te beluisteren. Met ingang van vrijdag 13 januari 5 uur neemt de zwarte panter de frequenties van Radio Basel over. Energy Basel wordt de derde Energy-zender in Duits-Zwitserland. Het station heeft al frequenties in Zürich en Bern.

Al enige tijd gonsde het van de geruchten dat Energy zou gaan uitbreiden naar Basel. Enkele maanden geleden verkocht Christian Heeb zijn belang in Radio Basel aan zijn zakenpartner Karl-Heinz Kögel. Deze is nu voor 99,9% eigenaar van Radio Basel, maar gaf al aan een nieuwe partner te zoeken om het station beter op de kaart te zetten in Basel.

Deze week werd bekend dat Kögel 9,8% aandeel in Radio Basel verkoopt aan Ringier, die momenteel al de Energy-stations in Zürich en Bern exploiteert. Daarnaast gaat 5,2% van de aandelen naar de Franse NRJ Group. In ruil hiervoor mag Kögel de naam Energy gaan gebruiken voor zijn station.

Begin deze week staakte Radio Basel zijn gepresenteerde programma’s. Sindsdien is er uitsluitend non-stop muziek te horen op de zender. Daarnaast is ook de website gesloten. Vrijdag 13 januari om klokslag 5 uur gaat Energy Basel van start via de frequenties van Radio Basel met het programma “Energy – Mein Morgen”.

Door de koerswijziging van Radio Basel verdwijnen er negen banen. Opvolger Energy heeft namelijk besloten om kleinschalig te beginnen. In eerste instantie zullen er circa 20 mensen werken, waarvan zes deejays. De dagelijkse leiding bij Energy Basel is voorlopig in handen van Eva Nidecker en Hans Knobloch. Beiden hebben hun sporen al ruimschoots verdiend in de Zwitserse radio- en televisiewereld.

Grote vraag is overigens over Energy Basel net als voorganger Radio Basel gaat uitzenden via DAB+. Momenteel zendt Energy Zürich namelijk al uit via de ‘landelijke’ multiplex in Duits-Zwitserland. Hierdoor zou de vreemde situatie kunnen ontstaan dat er twee verschillende Energy-stations landelijk via DAB te ontvangen zijn.

Duitsland
Ondertussen zijn er ook nieuwe ontwikkelingen bij Energy Rhein-Main. Eind november 2011 werd hier een groot deel van het personeel op straat gezet. Deze week is het radiostation in de regio Frankfurt/Mainz gestart met een nieuwe programmering. Zo krijgt Nina Fröhler voortaan hulp van Mark Neugebauer bij het presenteren van de “Toastshow”. Neugebauer was eerder werkzaam Energy in Neurenberg.

“@Work” tussen 10 en 15 uur wordt voortaan gepresenteerd door Katrin Helbig. Zij was tot voor kort werkzaam bij Energy in Berlijn. De dagelijkse middagshow wordt tenslotte gepresenteerd door Claudia Franzen die eerder werkte voor onder meer Eins Live, de jongerenzender van de WDR, en de nieuwszender N-TV. [RS/Radio.NL]