Muziekindustrie klaagt Ierse overheid aan

De muziekindustrie klaagt de Ierse overheid aan wegens een gebrek aan maatregelen tegen illegaal downloaden. Hoewel wetgeving in de maak is, gaat het voor de industrie allemaal te langzaam.

De dagvaarding komt van de Ierse tak van muziekmaatschappij EMI Records. Het bedrijf zet het mes op de keel van de Ierse overheid wegens het uitblijven van wetgeving tegen illegaal downloaden.

EMI beweert dat de omzet in 2011 gehalveerd is door piraterij, schrijft de krant Irish Times. De platenmaatschappij eist nu per direct maatregelen van de overheid, want met blokkades voor piratensites stopt het illegaal downloaden vanzelf, meent EMI.
Te langzaam

Een wetsvoorstel voor anti-piraterij is echter al in de maak en de Ierse overheid publiceert deze maand de details daarvan. Voor EMI Records gaat het allemaal te langzaam. Willie Kavanagh, bestuursvoorzitter van EMI Music Ireland, verordonneerde de Ierse overheid om inzicht in het wetsvoorstel.

Omdat hij het wetsvoorstel nog niet mag inzien, vreest Kavanagh nu voor vertraging. Verder denkt hij dat de wetgeving niet voldoet aan de eisen van de muziekindustrie. Hij wil dat het wetsvoorstel bedrijven zoals EMI het recht geeft om rechtszaken aan te spannen tegen ISP's om piratensites te blokkeren.
Geen voorziening

Het meeste ideale vindt Kavanagh de 'three strikes out'-oplossing. Hierbij worden illegale downloaders voor 12 maanden afgesloten van Internet als ze drie keer worden betrapt op illegaal downloaden. De Ierse telco Eircom sloot in 2010 een controversiŽle deal met de IRMA, brancheorganisatie van de Ierse muziekindustrie. In deze deal houdt Eircom bij welke klanten illegaal downloaden en sluit ze na drie keer voor een jaar af van het internet.

De druk van de muziekindustrie begon in 2010 toen EMI de internetprovider UPC aanklaagde en een verbod eiste op toegang tot piratensites. De rechter oordeelde dat er een voorziening nodig is om de uitspraak op te baseren en dat Ierse wetgeving nog niet voldeed aan Europese copyrightwetgeving.
The Pirate Bay

De dagvaarding tegen de Ierse overheid sluit aan bij druk die tegen piraterij wordt uitgeoefend in Europese landen. In Nederland won de Stichting Brein een rechtszaak tegen XS4All en Ziggo. De rechter oordeelde daarin dat beide isp's toegang tot The Pirate Bay moet blokkeren. Ook in Finland is de grootste telco veroordeeld voor het blokkeren van piratensites.