De populairste Linux-distributie voor webservers is Debian. Waar deze Linux-versie blijft groeien, daalt de populariteit van de voormalige nummer 1 CentOS. Ook SuSE en Fedora zijn uit de gratie.

Het webonderzoeksbureau W3Techs heeft onderzocht hoeveel websites als dragend besturingssysteem Linux gebruiken en kwam tot de ontdekking dat Debian de meest populaire distributie is.

Van alle webservers gebruikt 9,6 procent Debian. Het aandeel van Debian onder alle Linux-webservers is zelfs 29,4 procent. Debian is aan een langzame opmars bezig. Vorig jaar was het aandeel van Debian onder alle webservers 8,9 procent, twee jaar terug 8 procent.
Debian is instap-os

De groei van Debian komt vooral doordat het meestal als eerste Linux-distributie wordt gekozen bij het opzetten van een webserver of het overzetten van een niet-linux-systeem naar een Linux-systeeem. Debian vervangt zelden een andere Linux-distributie maar wordt zelf wel regelmatig vervangen. Volgens W3Techs schakelen veel serverbeheerders over van Debian naar Ubuntu, dat overigens gebaseerd is op Debian.
CentOS onttroont

Volgens de onderzoekers pakt Debian voornamelijk marktaandeel van CentOS, SuSE en Fedora. Overigens was Debian al eens eerder lijstaanvoerder in het lijstje meest gebruikte Linux-distro's maar verloor die positie in juni 2010 aan CentOS. Die staat nu tweede op de lijst. Daarna komt Ubuntu, Red Hat, Fedora, SuSE en Gentoo. Debian is vooral populair in Europa en minder in AziŽ en Noord-Amerika.