Plugin omzeilt SOPA-blokkade websites

Een Firefox-plugin moet websites toegankelijk houden als de omstreden antipiraterijwet SOPA in werking treedt. De plugin onthoudt ip-adressen van een aantal grote websites die een blokkade riskeren.

De plugin die de naam Soapy meekreeg is volgens de ontwikkelaar ontwikkeld om Amerikaanse DNS-blokkades te omzeilen. Onder de Stop Online Piracy Act (SOPA) kunnen websites op DNS-niveau geblokkeerd worden. Met behulp van Soapy wordt de gebruiker dan doorgestuurd naar het ip-adres van de geblokkeerde site.

IP-adressen van de geblokkeerde sites moeten wel in de plugin worden gecodeerd en in iedere versie steeds bijgewerkt. "Dit wordt gedaan op basis van een lijst met voorwaarden voor websites die het risico lopen geblokkeerd te worden", staat te lezen op de website van de plugin-maker.

DNS-blokkade omzeilen
De lijst met websites waarvan de plugin op dit moment de ip-adressen kent, bestaat uit zo'n 30 domeinnamen. Op de lijst staan de ip's van onder anderen Dropbox, Megaupload, Amazon en The Onion. Gebruikers worden opgeroepen websites aan te dragen waarvan zij vrezen dat die in aanmerking komen voor een Amerikaanse blokkade.

Op dit moment is er alleen nog een plugin voor Firefox beschikbaar, maar de ontwikkelaar heeft grootse plannen. Zo staat er volgens de site op korte termijn een Chrome-plugin gepland en er moeten standalone-applicaties beschikbaar komen voor Windows en Mac. Ook moet het in de toekomst mogelijk zijn dat gebruikers eigen DNS-servers draaien en die beschikbaar maken voor anderen die Soapy gebruiken.

Net als MAFIAA Fire
Vorig jaar was er al de MAFIAA Fire-plugin die content opnieuw beschikbaar moest maken. Het ging toen vooral om streaming- en torrentsites die vanwege een gerechtelijk bevel offline waren gehaald. Het verschil met het Amerikaanse wetsvoorstel SOPA is dat er bij het uitvoeren daarvan geen rechter aan te pas komt en belanghebbenden een website offline kunnen dwingen.

MAFIAA Fire maakt gebruik van een database om bezoekers direct door te sturen naar een alternatief domein. Die domeinen moeten dan worden aangemeld door andere gebruikers en worden vervolgens gekeurd door de makers van de plugin.