Brein aangetast door internetverslaving

Een verslaving aan internet heeft hetzelfde effect op de hersens als een verslaving aan alcohol of cocaïne, claimen Chinese onderzoekers.

In het Shanghai Mental Health Centre zijn 17 tieners onderzocht die de diagnose internetverslaafd hadden gekregen. Hun hersenscans zijn vergeleken met die van 16 tieners die zonder internetverslaving. Hoewel de testgroep natuurlijk erg klein was, kwam er wel een duidelijk verschil tussen beide groepen naar voren: de vezels in de witte massa (massa van essentieel belang is voor een goede signaaloverdracht ) van de internetverslaafden waren duidelijk slechter van kwaliteit. Dat speelt vooral een rol bij cognitieve controle, het verwerken van emoties, het nemen van beslissingen en het in staat zijn om de aandacht ergens bij te houden. Eerdere studies hadden al aangetoond dat de vezelkwaliteit in de witte massa ook verslechtert bij verslaving aan drank en cocaïne.

Andere onderzoekers zeggen echter dat het niet duidelijk is of de verminderde kwaliteit verantwoordelijk is voor verslavingen, of dat het andersom is: dat mensen wier witte-massa-vezels slechter zijn, juist een groter risico lopen om verslaafd te raken.

Zo’n 5 tot 10 procent van alle internetters zou internetverslaafd zijn.