privégegevens 315.000 Nederlanders online na hack

De Nederlandse websites Beauty.nl en Recreatief.nl zijn gehackt. Daardoor liggen de gegevens van 315.000 accounts op straat, waaronder van PVV'er Hero Brinkman.

Beide websites, die vrijetijdsarrangementen aanbieden, zijn afgelopen week gehackt. De gegevens zijn donderdagavond gepubliceerd door hacker 'Ingratefully', die de gegevens op pastebin plaatste. De hacker hoort volgens het bericht bij Anonymous en kondigt de hack aan met de zin "De tijd is gekomen om voor de lulz wat sappige Hollandse informatie te lekken".

Gegevens
Het gaat om gegevens van 315.000 geregistreerde klanten, waaronder mailadressen, namen, telefoonnummers, adresgegevens, geboortedata, en wachtwoord-hashes, zo blijkt uit een analyse van Security.nl. Onder de gedupeerde klanten bevinden zich tientallen ambtenaren van Defensie, Verkeer en Waterstaat, Economische Zaken en twaalf kamerleden zitten. Ook de adresgegevens van PVV'er Hero Brinkman staan in de database, meldt de site.

Naast de tienduizenden e-mailadressen en wachtwoorden van de sites, wist de hacker de login van de FTP-server van Beauty.nl en de inloggegevens van "stedentrip_site" met 200.000 extra adressen. "We zijn al sinds vanochtend bezig om de klanten op de hoogte te brengen", zei Rob Kraaijenvanger, eigenaar van Crio die beide sites beheert, gistermiddag tegen Webwereld.

Crio
Kraaijenvanger: "We vinden het sowieso heel erg wat er gebeurt is. We zijn al sinds 12 jaar online aanwezig en hebben zoiets nog nooit meegemaakt. We dachten dat we de webservers goed hebben afgedekt. Het lijkt dan ook of diegene over bepaalde gegevens beschikte, die hij niet konden hebben."

Verder wil Kraaijenvanger weinig over de aanleiding kwijt en wordt de zaak eerst grondig onderzocht in samenwerking met een beveiligingsbedrijf. Wel voegt hij nog cryptisch toe "Niets is wat het lijkt in deze zaak."