Het internet haalt heel wat gevestigde waarden onderuit - ook de tv. Waar je vroeger gewoon keek naar wat het scherm te bieden had, en de buitenlandse zenders een uitweg boden wanneer het binnenland je niet kon bekoren, is het aanbod nu veel uitgebreider. Digitaal krijg je alle mogelijke kanalen binnen. Maar dit heet nog altijd "lineair" kijken - afwachten wat het kanaal je aanbiedt.

Deze vorm van tv-kijken raakt hoe langer hoe meer onder druk. Mensen beslissen zelf liever wat ze zien, wanneer. In de VS kan je via diensten zoals iTunes hele seizoenen van bekende tv-feuilletons downloaden en in marathon-zittingen bekijken. In Europa is dit aanbod nog altijd niet beschikbaar - de auteursrechten zijn zoals vaak de spelbreker.

Maar dan hebben we het nog altijd over "mainstream" tv, die grote groepen gebruikers bereiken kan. Er is ook nog zoiets als "niche" tv, die onderwerpen brengt die slechts een beperkt aantal gebruikers kunnen interesseren. Zowel niche tv als mainstream tv bereiken hun kijkers via het internet.Televisie kijken op het scherm van een laptop of desktop computer is niet zo comfortabel. Hoe krijg je die internet-content van je computer naar het scherm van je tv? Volgens velen zou Apple daarvoor de oplossing brengen met Apple TV, die naadloos zou aansluiten op iTunes. Maar terwijl de speculaties welig tieren, zijn er andere bedrijven die ondertussen wl met een concreet aanbod uitkomen, zoals Roku.

Dit bedrijf kondigde aan dat het, na een set-top box, met een heel eenvoduige tool op de markt komt om internetcontent naar het tv-scherm te streamen: een flash stick. Die sluit je aan op de achterkant van je tv, waarna er HD video gestreamd wordt vanop je computer. Geen kabels meer nodig, geen aparte afstandsbediening, geen extra voeding voor het toestel. Je moet natuurlijk wel een tv-toestel hebben met een HDMI-poort, die Mobile High Definition Link (MHL) ondersteunt.