Lijn 32 nieuwe dramaserie van NCRV en KRO


De KRO en NCRV komen op prime time Nederland 2 met een alternatief voor het vele amusement op de zaterdagavond. Vanavond start de achtdelige dramaserie Lijn 32. Een serie over buspassagiers waarin intolerantie centraal staat.

De omroepen en makers willen een spannende dramaserie maken die de toenemende intolerantie en onverschilligheid in onze samenleving aan de kaak stelt. De serie speelt zich dan ook af in het Nederland van nu, waarin de onderlinge verbanden minder vanzelfsprekend lijken te zijn en mensen zich onveilig voelen. Lijn 32 gaat over de huidige verdeeldheid en vooroordelen tussen groepen in onze samenleving, gevoed door de politiek, de media en niet in de laatste plaats ons eigen gedrag,

Aan de hand van de levens van een aantal buspassagiers legt de serie van regisseur Maarten Treurniet deze sluimerende gevoelens van onbehagen bloot. De achtdelige serie begint met tien ogenschijnlijk willekeurige passagiers die op een cruciaal moment in hun leven in dezelfde bus stappen, met noodlottige gevolgen. Hoofdrollen worden gespeeld door Waldemar Torenstra, Marcel Musters, Peter Blok, Charlie Chan Dagelet, Leona Philippo, Reinout Bussemaker, Annemarie Prins, Eric van der Donk en Porgy Franssen.

De serie is elke zaterdagavond om 20.15 uur op Nederland 2 te bekijken en het verhaal begint op een doordeweekse ochtend in Amsterdam. Verschillende mensen stappen in, ieder met een eigen bestemming. In een rechtszaal moet op dat moment een belangrijke rechtse politicus in een zaak van een Antilliaanse vrouw getuigen. Vlak voor het gerechtsgebouw (in het echt het gebouw van rechtsbijstandsverzekeraar DAS) verongelukt de bus met alle passagiers aan boord en volgt een gigantische explosie. Lijn 32 gaat dan zes weken terug in de tijd en volgen in acht afleveringen alle passagiers en betrokkenen totdat ze in de laatste aflevering weer samenkomen.‘Geen Henk en Ingrid in Lijn 32′

Marokkaanse ettertjes, een politicus met populistische praatjes en een aanslag: het komt volgens Mikro Gids allemaal voorbij in de nieuwe dramaserie Lijn 32, vanaf zaterdag op tv. De grote afwezigen zijn Henk en Ingrid. Dat schrijft het blad. Lijn 32 speelt zich af in het Nederland van nu, waarin de onderlinge verbanden minder vanzelfsprekend lijken. “De makers hebben één kans laten liggen: in het mozaïek ontbreken twee namen om wie het huidige debat juist vaak draait: Henk en Ingrid.”

Henk en Ingrid hadden de serie compleet gemaakt, vindt de redactie. “Een of meer personages gebaseerd op die PVV-stereotypen, en het vuurwerk van Lijn 32 was nóg heftiger geweest.”

Toch mag de serie er volgens de veel belezen Mikro Gids zeker wezen. “Lijn 32 is in eerste instantie een spannende serie, met topacteurs en verhaallijnen die je meeslepen. Maar de serie is net zo goed een commentaar op de huidige maatschappij. Het risico is altijd dat zoiets op een politiek correct pamflet uitdraait, maar gelukkig weten de makers dat te voorkomen.”

Lijn 32 begint met een busongeluk voor een rechtsgebouw waar een belangrijke rechtse politicus moet getuigen. Na die fatale busrit gaat Lijn 32 terug in de tijd en volgt de kijker de levens van de tien passagiers totdat ze in de laatste aflevering weer samenkomen.

Lijn 32 is om 20.15 uur te zien op Nederland 2.