Nederland: Ferry Maat wordt 65 jaar

Een van de meest onuitputtelijke inspiratiebronnen voor de liefhebbers van soul en dance muziek is vandaag, maandag 16 januari een jaartje ouder geworden. Vijfenzestig jaar jong werd Ferry Maat.

Om deze gebeurternis extra glans te geven, bracht het Jingle Genootschap een dubbel-cd uit met daarop alle jingleproducties van Maat. Dat kon u zaterdag jongstleden lezen in een apart bericht. Wij maken van de gelegenheid gebruik om nog eens extra lang terug te blikken op de loopbaan van Ferry Maat.

De in Voorburg geboren presentator voltooide eerst zijn conservatoriumstudies als pianist vooraleer samen met de latere Veronicatechnicus Sytze Gardenier bij de Gary O'Shannongroep te belanden.

Met de start van de Nederlandstalige uitzendingen bij Radio Noordzee Internationaal werd Ferry Maat op voorspraak van Joost den Draayer aangeworven. 'Herrie Met Ferry', De 'Radio Noordzee Super 50' en de 'Soulshow' veroverden snel landelijke bekendheid. Na het verdwijnen van de zeezenders op 31 augustus 1974 aarzelde de TROS niet om hem een contract aan te bieden.

#Invalid YouTube Link#[/youtube]

Onder zijn presentatie groeiden de 'Europarade', de 'TROS Top 50' en de 'Nationale HItparade' tot druk beluisterde shows op donderdag bij Hilversum 3 en later op Radio 3 uit.. De 'Soulshow', die snel extra zendtijd kreeg en voortaan tussen 19:00 en 21:00 uur liep, werd dankzij de 'Bond van Doorstarters' een kweekvijver voor producers. DJ Tiësto zou daaruit inspiratie voor zijn carrière als househeld putten.

De komst van commerciële radio opende de deuren naar nieuwe uitdagingen. Samen met enkele presentatoren zoals Jeroen Soer, Adam Curry en Peter Rijsenbrij startte hij op 4 april 1988 als DJ en programmaleider bij Radio 10. Na een korte terugkeer bij de TROS als hoofd van Radio 2 en Radio 3 trok hij naar RTL Radio om via Hitradio Sk* bij Radio 538 te belanden.

De opdrachten bleven zich opstapelen. Na een relatief lang verblijf bij de NCRV, dat door een conflict met Jaap de Groot in mineur eindigde, volgden korte avonturen bij Radio 192 en -alweer- bij Radio 10 FM. Wanneer echter bleek dat het radiostation van eigenaar John de Mol het kavel voor 'oudere muziek' niet kreeg, besloot Ferry om op een lucratieve aanbieding van Radio Veronica in te gaan.

Zijn bijdrage tot de ontwikkeling van de dansmuziek ging niet onopgemerkt voorbij. De uitreiking van de 'Marconi Oeuvre Award' en de 'Gouden Harp' bekroonden een rijk gevulde carrière. Niet veel later werd hij door burgemeester Frans-Willem Van Gils van de gemeente Huizen tot 'Ridder in de Orde van Oranje-Nassau' benoemd.

De gezondheid eiste echter zijn tol. Daarom viel op 11 oktober 2008 het besluit om de 'Soulshow' bij Radio Veronica te stoppen. Het afscheid werd een gigantisch feest met als eregast bassist Louis Johnson.Wie echter dacht dat de meest tot de verbeelding sprekende radioshow definitief zou begraven worden, diende zijn mening te herzien. Op 22 april 2011 dook het eens zo populaire programma bij Arrow Jazz FM op. Een terugkeer, die de fans aangenaam verraste.

Om zijn verjaardag te vieren, belicht het Genootschap van radiojingles- en tunes één van de vele facetten van Ferry Maat namelijk die van jinglecomponist. Vanaf vandaag kan men een dubbel-CD bestellen met daarop alle jingles en tunes, die het monument van de Nederlandse radio ooit uitwerkte.