VK: Minder specialistische muziek op Capital FMHet hitnetwerk Capital FM in het Verenigd Koninkrijk hoeft minder specialistische muziek uit te zenden. Eigenaar Global Radio heeft van mediaregulator Ofcom toestemming gekregen om het format aan te passen. Voortaan hoeft Capital FM nog maar 12 uur per week aan specialistische muziek te brengen. Dit wordt, net als in het verleden, vooral s avonds laat en s nachts gedaan.

Sinds januari 2011 is Capital FM ook buiten Londen op FM te ontvangen. Global Radio besloot onder de vlag van de populiare Londense hitzender ook te gaan uitzenden in Southampton, Birmingham, Manchester, het zuiden van Wales, Leeds, de East Midlands, Newcastle en Glasgow. Hiervoor werden het Hit Music netwerk (o.a. Red Dragon FM, Trent FM en Leicester Sound) en het Galaxy netwerk opgeofferd.

Het Capital FM netwerk draait echter nog wel op de licenties van de oude regionale/lokale radiostations. En dat betekent dat het netwerk zich moet houden aan negen verschillende licenties. Zo was de licentie in Birmingham bestemd voor een urban zender gericht op de Afro-Amerikaanse gemeenschap en waren de licenties in Manchester en Leeds voor een dancezender. In de licenties staat dan ook dat de zender een verplicht aantal uren aan specialistische muziek moet brengen. In het geval van Manchester, Leeds en Birmingham was dit 26 uur per week. Voor de licentie voor Glasgow was dit zelfs 30 uur per week.

Om overdag n geluid te creren op het Capital FM netwerk werden de specialistische shows voornamelijk s avonds laat en s nachts geprogrammeerd. Precies de uren dat er relatief weinig naar de radio wordt geluisterd.

Afgelopen zomer diende Global Radio bij Ofcom een verzoek in om de verschillende licenties aan te passen, waardoor er minder specialistische muziek gedraaid hoeft te worden. Volgens Global zijn er inmiddels genoeg andere mogelijkheden voor liefhebbers om naar specialistische muziek te draaien. Daarnaast keurde Ofcom eerder al een verzoek van GMG radio goed om minder Jazz muziek te hoeven draaien op Smooth Radio.

Eind vorig jaar gaf Ofcom al groen licht voor aanpassing van de licenties voor Glasgow en Birmingham. Afgelopen week werd ook de aanpassing voor Manchester, Leeds en Newcastle goedgekeurd. Hierdoor hoeven de stations nu nog maar 12 uur per week aan specialistische muziek te brengen. Overigens staat in de licentie voor Birmingham nog steeds dat het station zich op de Afro-Amerikaanse gemeenschap moet richten.

Inmiddels heeft Capital FM de hoeveelheid specialistische muziek op het netwerk teruggebracht tot 13 uur per wwk. Maar nog steeds is alles s avonds laat en s nachts geprogrammeerd. Op vrijdag- en zaterdagavond tussen 23 en 02 uur draait Andi Durrant de beste elektronische dance muziek. In de nacht van vrijdag op zaterdag brengt Martyn Mash Henderson tussen 2 en 5 uur house, electro, techno en bass in de mix, terwijl Sacha Brooks de nacht daarop tussen 2 en 6 uur Reggae en R&B hits draait. [RS/Radio.NL]