HBO voorlopig alleen bij ZiggoHBO Nederland kondigde vandaag de lancering van drie premium tv-kanalen, de streamingdienst HBO Go en de Video on Demand dienst HBO on Demand aan. Deze zijn vanaf 9 februari voorlopig alleen bij Ziggo beschikbaar.

Het is niet opvallend dat HBO Nederland als eerste met Ziggo een overeenkomst over het aanbieden van de nieuwe digitale dienst heeft weten te bereiken. HBO Nederland is namelijk een joint-venture van het Amerikaanse mediabedrijf Home Box Office (HBO) en Ziggo. Vorige maand kregen beide partijen Europese goedkeuring om de joint-venture voor het aanbieden van betaaltelevisie in Nederland op de starten. Achter de schermen waren beide partijen al enige tijd bezig om voorbereidingen te treffen. Hierdoor kon men snel na de Europese goedkeuring vandaag de lancering van HBO Nederland bij Ziggo bekend maken.

Het aanbod van HBO Nederland bestaat naast de interactieve mogelijkheden HBO Go en HBO on Demand ook uit drie lineaire tv-kanalen, te weten HBO 1, HBO 2 en HBO 3. Deze zijn zowel in HD- als SD-kwaliteit bij Ziggo beschikbaar. Een abonnement op het premiumpakket van HBO gaat bij Ziggo €14,95 per maand kosten. Daarvoor krijgt de abonnee dan wel Amerikaanse films- en series meestal een dag na de eerste vertoning in Amerika te zien.

Ondanks het feit dat het HBO Nederland aanbod in Nederland voor elke tv-aanbieder beschikbaar dient te zijn lijkt Ziggo vooralsnog de enige tv-aanbieder in Nederland die in de komende maanden dit aan haar abonnees gaat aanbieden. Jeroen Roovers van HBO Nederland bevestigt aan Totaal TV dat HBO Nederland wellicht later dit jaar bij andere tv-aanbieders te zien is. Dat er bij andere tv-aanbieders belangstelling voor het betaalaanbod van HBO Nederland is mag duidelijk zijn. "We onderzoeken of en hoe HBO ons zenderaanbod kan versterken” laat UPC-mediawoordvoerder Ronald Sutmuller aan Totaal TV weten. Wendy Rodenburg van Caiway is duidelijk in haar reactie aan Totaal TV "Wij zullen ook in gesprek gaan met HBO over de mogelijkheden. Meer is er op dit moment niet bekend helaas. HBO focust nu op de lancering bij Ziggo.” KPN laat via een woordvoerster aan Totaal TV weten dat KPN geen mededelingen doet over huidige, oude of eventuele toekomstige leveranciers tenzij daar concrete aanleiding toe is.
Omdat onderhandelingen over nieuwe distributieovereenkomsten tussen contentaanbieders en tv-aanbieders over het algemeen – mede door juridische aspecten – meerdere maanden duren en het erop lijkt dat op dit moment nog geen enkele tv-aanbieder anders dan Ziggo met HBO Nederland om de tafel heeft gezeten is de kans groot dat HBO Nederland enige tijd alleen bij Ziggo beschikbaar is.