Google Sesame: Inloggen met QR-code

Google biedt een nieuwe manier van inloggen. Met behulp van een QR-code die je eerst moet scannen met een mobiel apparaat.

Het laat zich makkelijk raden waarom Google de nieuwe manier van inloggen via een QR-code ‘Google Sesame’ (sesame, in het Nederlands ‘sesam open u’) noemt. De term komt uit het Ali Baba-verhaal waarmee de grot werd geopend.

Hoewel het in eerste instantie misschien wat omslachtig klinkt om via een QR-code in te loggen, is het vooral bedoeld voor het inloggen op een Google account via een vreemde computer. Bijvoorbeeld in een internetcafé. Het zou kunnen dat daar zogenaamde keyloggers zijn geïnstalleerd die je toetsaanslagen registreren. Via zo’n QR-code is dat te omzeilen.


Procedure

Deze nieuwe manier om in te inloggen op je Google account werkt als volgt.1. Bezoek eerst in de browser op de computer het adres: goto.google.com/login.

2. Je ziet hier dan alleen een QR-code in beeld staan, scan deze vervolgens met bijvoorbeeld je eigen iPhone of een ander mobiel apparaat en laat de pagina ondertussen op de computer gewoon openstaan in de browser.

3. Na het scannen van de QR-code wordt de inlogpagina van Google geopend in de mobiele browser, gebruik je eigen gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen.

4. Nadat je bent ingelogd zal de onderstaande melding in beeld verschijnen ter bevestiging. Druk hier dan op bijvoorbeeld op de knop Gmail en wat er daarna gebeurt is dat de pagina met de QR-code die nog geopend is in de browser op de computer automatisch zal worden doorgestuurd naar je eigen mail.

Experiment

Helaas lijkt het experiment ondertussen afgelopen en is het niet meer mogelijk zelf te spelen met deze inlogmethode. Het is onduidelijk of deze manier van inloggen officieel gelanceerd wordt.

[Via: Websonic]