Levenslang voor moordenaar journalist Hrant Dink

Een Turkse man heeft een levenslange gevangenisstraf gekregen voor het aanzetten tot de moord op de Armeense journalist Hrant Dink. Negentien verdachten in de zaak zijn daarnaast vrijgesproken van de aanklacht dat ze zouden hebben gehandeld in opdracht van een terreurorganisatie.

Dink werd vijf jaar geleden voor het kantoor van zijn krant Agos doodgeschoten. Hij riep de woede van conservatieve nationalisten over zich af door de massamoord op ArmeniŽrs in 1915 als genocide te bestempelen. Turkije ontkent dat het genocide was en stelt dat de slachtoffers vielen ten tijde van een burgeroorlog.

De uitspraak was een teleurstelling voor de advocaten en de familie van Dink. In het proces is volgens advocaat Fethuye Cetin nagelaten een licht te schijnen op 'het duister'; de mogelijke banden tussen de verdachten en enkele regeringsfunctionarissen.

De zaak wordt alom gezien als een test of de rechterlijke macht in staat is de nalatigheid van de autoriteiten, die zouden hebben geweten van de plannen om Dink te vermoorden, volledig te onderzoeken.

Na de uitspraak gingen honderden activisten de straat op en liepen naar de plek waar Dink werd neergeschoten. "Deze zaak is nog niet voorbij... voor ons begint hij pas", zei Cetin, die zei in beroep te zullen gaan en het proces een komedie noemde.

Een panel van rechters achtte Yasin Hayal schuldig aan het aanzetten tot de moord. Volgens de advocaat van Hayal zouden echter nog zeven verdachten tot levenslange gevangenisstraffen moeten worden veroordeeld, onder wie Erhan Tuncel, die ook een groot aandeel zou hebben gehad in het aanzetten tot de moord.

Schutter Ogun Samast werd in juli veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna 23 jaar voor moord. De beslissing van de rechtbank suggereert dat de verdachten niet als een bende hebben geopereerd maar dat Samast de moord alleen en in opdracht van Hayal uitvoerde. [Novum/RadioWereld.NL]