Midden-Oosten in greep van cyberaanvallen

De cyberstrijd tussen IsraŽl en enkele Arabische landen escaleert. Over en weer worden belangrijke sites gehacked of platgelegd via DDoS-aanvallen.

Het Midden-Oosten is tafereel van escalerende cyberaanvallen tussen hackers uit verschillende Arabische landen en IsraŽl.

DDoS over en weer
Maandag waren verschillende IsraŽlische sites het slachtoffer, onder meer de beurs van Tel Aviv, de site van vliegmaatschappij El Al en drie banken. Dinsdag sloegen IsraŽlische hackers terug met DDoS-aanvallen, die de sites van de aandelenbeurzen van Saoedi-ArabiŽ en de Verenigde Arabische Emiraten platlegden, meldt Haaretz.

De aanleiding van de verschillende aanvallen over en weer was het lekken van creditcardgegevens van duizenden IsraŽliŽrs door een hacker met Palestijnse sympathieŽn vorige week. Kort daarna volgde als reactie het publiceren van de Facebook accountdata van tienduizenden 'hulpeloze Arabieren', zoals hacker Hannibal provocerend meldde. Vervolgens brandden de DDoS-aanvallen los.

Bedreigt stabiliteit IsraŽl
De concrete schade van de nieuwe serie cyberaanvallen lijkt tot nog toe beperkt. Desondanks waarschuwde de IsraŽlische minister van Buitenlandse Zaken, Yuli Edelstein, voor een bredere campagne die bedoeld is "om IsraŽl in diskrediet te brengen en die de economische stabiliteit en veiligheid bedreigt", meldt Reuters.