Engelstalige Wikipedia gaat vandaag op zwart

De Engelstalige pagina's van online encyclopedie Wikipedia gaan vandaag een hele dag op zwart. Als protest tegen een anti-piraterijwet die vandaag in het Amerikaans Congres wordt behandeld.

Die wet zou de vrijheid van meningsuiting in gevaar brengen. De actie zorgt er alvast voor dat ook de Vlaamse pers, eindelijk lucht heeft gekregen van SOPA. Beter laat dan nooit???

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden buigt zich momenteel over de zogeheten Stop Online Piracy Act (SOPA), terwijl de Senaat kijkt naar de Protect IP Act (PIPA). De wetgeving is bedoeld om de toegang te blokkeren tot buitenlandse sites die gestolen of illegale content aanbieden.Niet enkel Wikipedia protesteert. Ook een aantal andere Amerikaanse websites doen mee aan de "black-out". Google en Facebook hebben eveneens kritiek, maar gaan niet meteen op zwart. Ze lieten in een open brief weten dat de "Amerikaanse overheid de macht krijgt om het internet te censureren op eenzelfde manier als in China, Maleisië en Iran".

Wikipedia-oprichter Jimmy Wales waarschuwde alvast studenten en scholieren -die vaak Wikipedia gebruiken- voor de "black-out". "Doe je huiswerk op tijd. We demonstreren tegen een slechte wet", twitterde hij.