Upgrade naar Firefox 9 struikelt over bugs

Mozilla stelt de automatische update voor Firefox 9 uit omdat er bugs zijn opgedoken in de nieuwe versie. Niet alle Firefox 8-gebruikers krijgen die update aangeboden.

Het updateproces voor Firefox is uitgesteld, in afwachting van bugfixes voor versie 9. Die nieuwste browserversie is voor de kerst al uitgekomen, maar stuit op problemen. Mozilla bracht de update 9.0.1 wel uit, maar staakte die uitrol na 15 miljoen geüpdate browsers. Het automatische updateproces is stopgezet nadat er problemen werden ontdekt.

Upgradedata analyseren
Mozilla bestudeert nu de gebruikersgegevens van de al opgewaardeerde versies. De open source stichting houdt diverse problemen in het oog, voor een eventuele 9.0.2-update. De aanvankelijke automatische update voor Firefox 8 was ook niet gelijk voor alle gebruikers van die browser. Dit meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com op basis van Mozilla-notulen van een recente browservergadering.

Daarin stelt de stichting ook dat updates voortaan gefaseerd worden uitegrold. Dit staat haaks op het hogere release-tempo dat juist afgelopen zomer is ingevoerd. Terwijl een deel van de Firefox-gebruikers nu nog op versie 8 zit, staat versie 10 op stapel voor eind deze maand.

Van versie 10 naar 17
Met ingang van die versie komt er ook een aparte variant die niet om de zes weken wordt geüpgrade naar een nieuwe versie. Speciaal voor bedrijven en grote organisaties stapt Mozilla deels af van de versieversnelling. De zogeheten 'extended support release' (ESR) begint bij versie 10 en krijgt nieuwe versies als .0.1-update, totdat eind dit jaar Firefox 17 uitkomt: dan springt de ESR-variant van 10.0.7 naar 17.0.