'CreŽer discretieregister Britse roddeljournalistiek'Opmerkelijk nieuws uit Engeland over de media. Het hoofd van de Britse commissie die de ethiek in de media tegen het licht houdt, heeft voorgesteld een speciaal register in het leven te roepen waarin beroemdheden kunnen aangeven hoeveel media-aandacht voor hun persoon zij aanvaardbaar vinden.

De mediacommissie onderzoekt de opdringerige en niet zelden illegale tactieken die door schandaalkranten zijn toegepast om aan verhalen te komen.

Het onderzoek is een van de uitvloeisels van het schandaal rond de sensatiekrant News of the World, die vorig jaar door eigenaar Rupert Murdoch werd opgeheven. Journalisten van de krant braken in op de voicemails van telefoons van beroemdheden, politici en slachtoffers van misdrijven.

Bekende Britten als schrijfster J.K. Rowling en acteur Hugh Grant lieten in hun getuigenissen voor de commisse weten geregeld slachtoffer te zijn geworden van bovenmatige en omstreden aandacht van journalisten. Rechter Brian Leveson, voorzitter van de commissie, opperde daarom woensdag op een zitting met de hoofdredacteuren van populaire roddelblaadjes als Heat, Hello! en OK! de oprichting van het zogenaamde discretieregister. [Novum/AP/RadioWereld.NL]