Uitgesteld tv-kijken steeds populairder


De Nederlander keek in 2011 gemiddeld 191 minuten (3 uur en 11 minuten) per dag televisie. Uit de cijfers in het jaarrapport 2011 zijn twee belangrijke conclusies te trekken: de totale kijktijd is stabiel en er wordt steeds meer uitgesteld gekeken. Zowel op tv als op internet worden meer tv-programma’s op een later tijdstip teruggekeken volgens Stichting KijkOnderzoek.

Deze groei van on-demand televisiecontent bekijken, gaat desondanks niet ten koste van de totale tijd die de Nederlander aan televisiekijken spendeert.

Kijktijd
Uit de jaarcijfers blijkt dat de hoeveelheid kijken via het televisietoestel stabiel is. Een steeds groter aandeel van de kijktijd gaat in 2011 naar het grote aantal nieuwe tv-zenders, die via digitale televisie te bekijken zijn. Dit aandeel groeit mee met de penetratie van digitale televisie in Nederland.

Uitgesteld kijken via televisietoestel
Het uitgesteld kijken via het televisietoestel is opgenomen in de totale kijktijd van de 191 minuten per dag. Het percentage uitgesteld kijken binnen 7 dagen is in 2011 gegroeid van 2,1% naar 2,9% van de totale kijktijd. Dit is een toename van uitgesteld kijken van bijna 40% ten opzichte van een jaar eerder.

Uitgesteld kijken via internet (WEB-TV)
Het via internet opvragen van televisieprogramma’s blijft ook in 2011 toenemen. Het aantal opvraagde streams van televisieprogramma’s van de NPO, RTL Nederland en de SBS Groep stijgt van 159,4 miljoen in 2010 naar 232,8 miljoen in 2011. Een stijging van 46%. De meeste mensen kijken via RTL.

Bas de Vos (directeur SKO) meldt: ‘dit laat zien dat de innovaties in het televisieaanbod - zoals beter en groter beeld en de toename in mogelijkheden om televisieprogramma’s op een ander moment te bekijken via harddisk of settop box - er voor zorgen dat de kijker een gelijke hoeveelheid tijd blijft spenderen aan televisiekijken.’ [RadioWereld.NL]