Kodak klaagt Samsung aan in laatste stuiptrekking

Eastman Kodak klaagt Samsung aan voor het schenden van patenten voor digitale fotografie. Het lijkt een laatste stuiptrekking nu de fotofabrikant officieel surseance van betaling aanvraagt.

Samsung zou volgens Kodak met zijn tablets, waaronder de Galaxy Tab, inbreuk maken op Kodaks techniek om afbeeldingen te verzenden. De claim bestaat uit inbreuk op vijf patenten, waaronder het "insluiten van digitale afbeeldingen die naar een e-mailadres verstuurd worden".

Alles in de strijd
De rechtszaak tegen Samsung is ťťn van Kodaks verwoede pogingen financiŽle middelen te verkrijgen die een naderend faillissement moeten afwenden. Het bedrijf laat woensdagavond officieel weten surseance van betaling aan te vragen. Met dit uitstel van betaling hoopt het bedrijf voldoende tijd te krijgen om te voldoen aan betaalplichten waaronder de pensioenregelingen van oud-werknemers.

De claim tegen Samsung lijkt om dezelfde patenten te gaan die Kodak vorige week toevoegde aan lopende rechtszaken tegen Apple en HTC. Beide bedrijven zouden ook ongevraagd Kodaks techniek gebruiken voor het verzenden van afbeeldingen. Ook concurrent Fujifilm werd afgelopen oktober aangeklaagd voor het schenden van Kodakpatenten, voor de 'recording en processing of images'.

Het is de tweede keer dat Kodak Samsung aanklaagt voor patentschending. Een eerder geschil voor schending van patenten op mobiele telefoons liep uit op een schikking, waarbij Samsung Kodak 550 miljoen dollar betaalde.

Verkoop en lening
Naast inkomsten via patentrechtszaken onderhandelt Kodak met bedrijven voor het afsluiten van leningen. Hiervoor gaat Kodak een manager aannemen die de financiŽle huishouding moet herstructureren. Deze aanstelling is voor veel bedrijven een vereiste om te onderhandelen over een lening, waarbij de manager waakt over de activa van het bedrijf die als onderpand dienen voor de lening.

In totaal hoopt Kodak 1 miljard dollar los te krijgen via leningen. Volgens het persbericht van Kodak is Citigroup, een financieel inversteringsbureau, bereid gevonden 950 miljoen dollar te lenen. Een rechter moet dit contract nog wel goedkeuren.

Patentuitverkoop
Verder hoopt Kodak geld te vergaren door een deel van zijn patenten (1100 stuks) te verkopen. De patenten zouden voor veel bedrijven aantrekkelijk zijn, vanwege de populariteit van digitale fotografie in smartphones en camera's. De verkoop verloopt echter stroef vanwege het naderende faillissement dat potentiŽle kopers zou afschrikken, meldt de Wall Street Journal (WSJ).

Het 131-jaar oude Eastman Kodak, wereldbekend door de verkoop van foto- en filmcamera's, ondervindt de laatste tien jaar veel concurrentie door de opkomst van digitale fotocamera's en smartphones. Kodak vond in 1975 de digitale fotocamera uit, maar faalde in het vermarkten van deze technologie.