VS: Delilah terug in de ether van Los Angeles

Na 4,5 jaar afwezigheid is radiopresentatrice Delilah Rene, beter bekend als simpelweg Deliliah, weer te horen in Los Angeles. Sinds deze week is ze zeven avonden per week te horen op de christelijke popzender 95.9 The Fish (KFSH). Het programma wordt speciaal op maat gemaakt voor de zender, zodat er geen ‘riskante’ muziek te horen is.

Voor de één is het een echte uitlaatklep of steun, voor de andere een reden om juist een andere zender op te zetten: het programma ‘Delilah’. Dagelijks is deze avondshow te horen via ruim 200 radiostations in de Verenigde Staten. Vorig jaar vierde Delilah zelfs haar 25-jarig jubileum.

De show van Delilah is te vergelijken met ‘Lovesongs’ dat in het verleden werd uitgezonden door RTL FM: verzoekplaatjes en verhalen van luisteraars. Enig het verschil is dat Delilah veel bellers in de uitzending haalt. Ze praat dan vooral over onderwerpen als liefde, verdriet en dromen en wisselt deze af met softpop hits. Niet voor niets wordt Delilah dan ook ’de koningin van de zoetsappige popmuziek’ en zelfs de ‘Oprah van de radio’ genoemd.

Het programma is razend populair bij de vrouwelijke luisteraars tussen de 25 en 54 jaar. Wekelijks stemmen er acht miljoen luisteraars af op Delilah. Ze hebben het gevoel dat de presentatrice hen goed begrijpt. En dat is ook niet zo verwonderlijk aangezien Delilah 12 kinderen heeft, waarvan acht geadopteerd. Daarnaast is ze al drie keer getrouwd en ook weer gescheiden.

Los Angeles was de enige grote radiomarkt waarin Delilah de afgelopen jaren niet te horen was. Tot en met september 2007 was ze elke avond op 104.3 KBIG te horen, maar doordat het station het format wijzigde (nu heet het 104.3 My FM) werd het programma van de zender gehaald. Vreemd genoeg verhuisde het programma niet naar zusterstation KOST 103.5. Deze softpopzender blijft vasthouden aan een eigen lokale avondshow.

Sinds deze week is Delilah terug in Los Angeles. De christelijke popzender 95.9 The Fish zendt haar show zeven avonden per week uit. The Fish krijgt zelfs een aangepaste versie. Omdat het station pretendeert ‘veilig voor de hele familie’ te zijn, is er veel muziek die op softpopzenders te horen is taboe. Alles waar maar een mogelijke verwijzing naar seks, geweld of laster jegens god in voorkomt, wordt niet gedraaid op de zender.

Wie overigens naar The Fish luistert hoort iets opmerkelijk. Alle muziek die gedraaid wordt, wordt afgekondigd in de uitro van de muziek. Niet door een deejay, maar door de stationvoice. Het station hanteert het "when you play it, say it" principe, waardoor luisteraars precies weten wat er gedraaid wordt, zonder dat de muziek stopt. [RS/Radio.NL]