FBI haalt MegaUpload.com neer; Anonymous slaat terug

Megaupload.com, een van de grootste downloadsites ter wereld, is door de FBI uit de lucht gehaald. Een aantal mensen is gearresteerd, onder wie één Nederlander. Hackersgroep Anonymous is furieus over de sluiting en heeft genadeloos teruggeslagen.

Binnen een kwartier nadat MegaUpload – dat volgens de FBI copyrigh-houders zo’n half miljard dollar schade heeft toegebracht – uit de lucht was gehaald, werd de aanval ingezet op een groot aantal sites, waaronder justice.gov, universalmusic.com, riaa.org, mpaa.org, copyright.gov en fbi.gov. Zij bezweken (tijdelijk) onder zware DDoS-aanvallen.

De arrestanten worden ervan beschuldigd een ‘internationale criminele organisatie’ te vormen. Volgens de Piratenpartij Nederland, die zeer verontwaardigd is over de gang van zaken, is de kans groot dat zij minimaal 5 jaar gevangenisstraf krijgen.

FBI: Geen verband met SOPA-protest

Het neerhalen van MegaUpload komt een dag nadat wereldwijd vele grote en kleine websites op zwart ging uit protest tegen draconische wetgeving op het gebied van internetcensuur, bedoelt om digitale piraterij uit te bannen. De wetgeving staat bekend onder de acroniemen SOPA, PIPA en OPEN. De autoriteiten in Amerika ontkennen echter enig verband. Vorige week deed een rechter in Nederland de uitspraak dat internet providers XS4ALL en Ziggo The Pirate Bay moeten censureren, en ook in Finland werd de populaire site geblokkeerd.