Microsoft ziet Windowsomzet weer dalen

Microsoft verliest aan omzet op Windowslicenties, maar behaalt toch een recordomzet. Vooral dankzij de verkoop van gameconsoles en servers. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van 2011.

De gehele omzet voor Microsoft over het vierde kwartaal van 2011 bedroeg 20,89 miljard dollar. Een verhoging van 5 procent vergeleken met vorig jaar en daarmee een recordomzet. De nettowinst nam echter af en kwam uit op 6,62 miljard dollar, 10 miljoen dollar minder dan in 2010.

Windows afname
De softwaregigant kondigt aan dat het sinds de lancering van Windows 7 (oktober 2009) in totaal 525 miljoen licenties verkocht. Desondanks nam de omzet vanuit de Windows-divisie af met 6 procent (4,74 miljard dollar) vergeleken met het vierde kwartaal in 2010.

Hoewel de omzet van de pc-tak terugloopt steeg de omzet vanuit de afdeling Entertainment & Devices (waaronder de Xbox 360 en Kinect) met 15 procent tot 4,74 miljard dollar. Ook de omzet uit de zakelijke Server & Tools-afdeling steeg met 11 procent ten opzichte van vorig jaar.

Matige pc-markt
"We zagen een toegenomen vraag van onze businessproducten en -services ondanks de matige PC markt en voortdurende economische onzekerheid in belangrijke delen van de wereld", zegt Peter Klein, chief financial officer Microsoft.

Steve Ballmer vindt dat er solide financiŽle resultaten geboekt zijn en verwacht veel van komend jaar, waarin onder meer Windows 8 wordt gelanceerd. "Terugkijkend naar de Consumer Electronics Show, zien we veel positieve reacties op onze nieuwe smartphones en pc's en een sterke reactie op onze nieuwe Metro-ontwerp dat consumentervaringen zal verbinden op onze telefoons, PC's, tablets en televisie in 2012."