Eredivisie Live heeft last van analoge televisie

De voortgang van de digitale penetratie in Nederland dwarsboomt de plannen van Eredivisie Live. Dit maakte de betaalzender vorige week vrijdag op een persconferentie bekend. Op dit moment kijkt in Nederland 75 procent digitaal.

Bij de presentatie van het betaalkanaal Eredivisie Live bijna 4 jaar geleden werd uitgegaan van een uiteindelijk aantal abonnees van 800.000 abonnees die binnen 5 jaar aan de betaalzender verbonden zouden zijn. Ondanks dat Eredivisie Live nog anderhalf jaar voor de boeg heeft voordat de vijf voetbalseizoenen daadwerkelijk voorbij zijn lijkt het aantal van 800.000 abonnees onhaalbaar geworden. Op dit moment heeft Eredivisie Live 570.000 volledig betalende abonnees. Aan het eind van het seizoen hoopt men dit aantal tot 600.000 te verhogen. Overigens heeft Eredivisie Live op dit moment haar bijgestelde doelstelling voor het voetbalseizoen 2011-2012 gehaald.

Dat Eredivisie Live na vijf voetbalseizoenen niet aan de beoogde 800.000 volledig betaalde abonnees komt is volgens de betaalzender een direct gevolg van de voortgang van de digitale tv-penetratie in Nederland. Drie op de vier huishoudens kijkt op dit moment weliswaar naar digitale televisie, maar in het oorspronkelijke businessplan van Eredivisie Live werd uitgegaan dat rond dit moment Nederland op tv-gebied geheel gedigitaliseerd was. Bij een bereik van 11 tot 12 procent van het aantal digitale kijkers behaalt Eredivisie Live bij een volledige digitale dekking van televisie in Nederland pas het aantal van 800.000 abonnees. Het lijkt uitgesloten dat Nederland over anderhalf jaar volledig digitaal naar televisie kijkt. Mogelijk dat tegen deze tijd wel Nederlands grootste tv-aanbieder Ziggo de stekker uit analoge televisie trekt. Al is daar op dit moment nog helemaal geen zekerheid over.
Eredivisie Live hoopt over vijf jaar wel helemaal uit de schulden te zijn. De zender draait al enige seizoen met winst alleen heeft om de jaarlijkse uitkering aan de voetbalclubs te kunnen voldoen wel leningen moeten afsluiten. Door de voetbalclubs de komende jaren in totaal jaarlijks 40 miljoen euro uit te keren gaat men door een stijgende winst bij Eredivisie Live de lening in de komende jaren aflossen. Eredivisie Live zegt overigens dat de voetbalclubs op dit moment ongeveer hetzelfde uit de exploitatie van de live uitzendrechten verdienen dan toen deze in het bezit waren van Versatel/Tele2. Deze betaalde uit marketing technisch oogpunt een hoger bedrag dan toenmalige andere aanbieders bij deze tender. De huidige inkomsten zijn ook hoger dan bij het besluit van de Eredivisie clubs om zelf een voetbalkanaal te starten omdat de biedingen in een uitgeschreven tender te laag waren. Toen was Zesko een samenwerking tussen de tv-aanbieders Ziggo en CanalDigitaal de hoogste bieder in het biedingsspel.