KPN verliest in rap tempo mobiele klanten

KPN verliest mobiele klanten. In het afgelopen jaar zwaaiden meer dan 300.000 klanten vaarwel naar 's lands grootste telecombedrijf. Daarnaast kwamen er maar weinig klanten bij.

Het mobiele marktaandeel van KPN staat onder druk, zegt het bedrijf zelf in de vandaag gepubliceerde kwartaal- en jaarcijfers. Het aantal mobiele klanten daalde in een jaar van 5,6 miljoen naar 5,3 miljoen stuks. KPN krijgt er maar weinig nieuwe klanten bij. De meeste afhakers waren in het derde en vierde kwartaal. In twee jaar tijd is KPN 800.000 klanten kwijtgeraakt. KPN wil geen uitspraken doen over de oorzaak van de daling.

Het bedrijf stelt dat het nog te vroeg is om de effecten van de nieuwe abonnementsvormen "in zijn geheel" te kunnen zien omdat die nog maar enkele maanden op de markt zijn, maar zegt wel "positieve signalen" te krijgen. Daarbij wordt gewezen naar de gestegen omzet per klant ten opzichte van de oude abonnementen. "Dat betekent dat de klanten een hoger vast bedrag per maand betalen en minder buiten de bundel gaan."
Abonnementen worden goedkoper

Ondanks die "positieve signalen" gaat KPN zijn abonnementen nu al aanpassen. De abonnementen worden "concurrerender" gemaakt "om het marktaandeel te ondersteunen" en ook zullen er "volgende stappen worden genomen om de abonnementen toekomstvast te maken." Wat dat concreet gaat betekenen kan woordvoerster Renske Algra van KPN nog niet zeggen. "We zullen de abonnementen meer aanpassen aan de veranderende behoefte van de klant. Maar hoe dat er precies uitziet, is nog niet uitgetekend."

KPN kwam afgelopen jaar als eerste met nieuwe abonnementsvormen om meer geld te verdienen aan mobiel internet nu de omzet van het mobiele bellen en sms'sen snel terugloopt. Vooral sms was jarenlang de melkkoe van de telecomindustrie. Het aanbieden van duurdere abonnementen werd snel gevolgd door concurrenten Vodafone en T-Mobile. Die moeten hun cijfers over het afgelopen jaar nog vrijgeven.
KPN hoopt op stabilisatie

De algemeen directeur van KPN, Eelco Blok, zegt dat het bedrijf dit jaar mikt op een stabilisatie in marktaandeel in mobiele data- en telefonie. Hij noemt dit jaar een overgangsjaar, waarin de omzet in mobiele telefoongesprekken en sms'jes blijft dalen. Dat heeft vorig jaar gezorgd voor een daling in de omzet.

De concurrentie heeft daarnaast sterkere verkoopkanalen, zoals (web)winkels. KPN wil zijn winkelbestand uitbreiden om dat het hoofd te bieden. Ook worden de proefprojecten in 4G-technologie (LTE) versneld uitgerold.

Update 12:03: Specificatie van de cijfers over de vertrekkende klanten toegevoegd plus het commentaar van KPN dat zij geen uitspraken willen doen over de oorzaak van de klantendaling.