BitTorrent: experiment met P2P video streaming

P2P in het algemeen, en BitTorrent in het bijzonder, hebben een kwalijke reputatie. Dat komt omdat dit protocol vaak gebruikt wordt om illegaal gekopieerde bestanden te delen. Nochtans zijn beide protocollen zelf erg efficiŽnt, en het is spijtig dat ze niet meer toegepast worden voor de legale distributie van bestanden.

Daar wil BitTorrent nu verandering in brengen. De wijze waarop bestanden en informatie wordt gedeeld, werd eerder al veranderd. En nu wil het ook de manier wijzigen waarop informatie wordt gestreamd. En heavy metal festival diende vorige week vrijdag als proefkonijn...

Momenteel is streamen een proces dat veel bandbreedte vergt, en een goede verbinding, zoniet is er enkel beeld en geluid met schokjes. Verder is er ook een dure server insfrastructuur nodig. Bram Cohen, de oprichter van BitTorrent en hoofd wetenschapper, meent nu een oplossing gevonden te hebben voor deze problemen, met een nieuw P2P streaming protocol.

Daarbij wordt de workload verdeeld over gebruikers ("peers") die tegelijkertijd naar de stream kijken. De peer-gebaseerde architectuur maakt gebruik van de rekenkracht, de opslagmogelijkheden en het netwerk van elk van die personen. Hoe meer er naar een stream kijken, hoe beter.

Vorige week vrijdag werd het protocol op grote schaal uitgetest, tijdens het NAMM Jam heavy metal festival.