Nokia lijdt megaverlies

Nokia noteert zijn derde verliesgevende kwartaal op een rij. De grootste telefoonfabrikant ter wereld zag de wereldwijde telefoonverkoop binnen een jaar met 29 procent dalen.

De laatste drie maanden van 2011 maakte het bedrijf meer dan 1 miljard euro verlies, bericht zakenkrant The Wall Street Journal. In dezelfde periode het jaar daarvoor werd nog een winst geboekt van 745 miljoen. De totale omzet van het bedrijf daalde met 21 procent van 12,56 miljard naar 10 miljard euro.
Windows Phone

Nokia verkocht meer dan een miljoen Windows Phone Lumia toestellen en in totaal 19,6 miljoen smartphones. Daarnaast werden ook 93,9 miljoen gewone telefoons verkocht in het vierde kwartaal. In totaal daalde het aantal verkochte telefoons van 123,7 miljoen naar 113,5 miljoen stuks per jaar. De zakenkrant merkt verder op dat de gemiddelde prijs van een Nokia-telefoon daarmee uitkomt op 53 euro, het jaar daarvoor was het nog 69 euro.

Sinds Nokia-ceo Stephen Elop vorig jaar aankondigde het besturingssysteem Symbian te schrappen en te vervangen door Windows Phone zijn de aandelen van het Finse bedrijf ongeveer 53 procent in waarde gedaald. Door de handen ineen te slaan met Microsoft hoopt Nokia de concurrentie van Apple en Android het hoofd te bieden.