SES-4 satelliet voorlopig nog niet de lucht inHet Luxemburgse satellietbedrijf SES heeft de laatste tijd geen gelijk bij de lancering van nieuwe satellieten. Vorig jaar waren er al problemen bij de lancering van de ASTRA 1N satelliet nu wil de SES-4 satelliet maar niet van de grond af komen.

Door diverse technische mankementen is de lancering van de nieuwe SES-4 satelliet ook vandaag weer voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat is door SES aan Totaal TV bevestigt. Hoe lang het uitstel gaat duren is op dit moment niet bekend. Dat het een uitstel voor een langere periode is wel duidelijk. De SES-4 satelliet in vanmiddag namelijk van het lanceerplatform Pad 39 verwijderd en is veilig gesteld in nabijgelegen faciliteiten op de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan. Een nieuwe datum voor de lancering van de SES-4 satelliet wordt door ILS Proton pas bekend gemaakt nadat de technische problemen verholpen zijn. Daarna zullen eerst uitvoerige testen plaatsvinden. Dan pas wordt een nieuwe lanceerdatum in de agenda geplaatst.

De SES-4 satelliet zou op 29 januari in Kazachstan worden gelanceerd. Het is de tweede keer dat de lancering is uitgesteld. Oorspronkelijk zou de SES-4 satelliet op Tweede Kerstdag worden gelanceerd. Hoewel SES en ILS Proton geen specifieke informatie over de technische problemen hebben gegeven lijkt de oorzaak voor het uitstel van de lancering in kabelbreuk gezocht te moeten worden. Dat blijkt uit uitspraken van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos.

De SES-4 satelliet is besteld onder de naam NSS-14 satelliet maar heeft al voor de lancering een naamswijziging ondergaan. Dat heeft te maken met de nieuwe bedrijfsstructuur van het Luxemburgse bedrijf SES dat op een persconferentie tijdens de IBC broadcastbeurs die in september in Amsterdam werd georganiseerd. Voorheen werd de commerciële exploitatie van NSS-satelliet door het bedrijf New Skies Satellites – dat statutair in Den Haag gezeteld is – uitgevoerd. De SES-4 satelliet gaat de NSS-7 satelliet op 22 graden west vervangen. Het heeft maar liefst 124 actieve transponders aan boord. De 72 Ku-frequentieband transponders zijn in grote delen van Europa – waaronder Nederland en België – het Midden Oosten, West-Afrika en Noord- en Zuid-Amerika te ontvangen. De 52 C-frequentieband transponders zijn in Oost-Europa, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika te ontvangen.