Belgische providers blijven 'exteem' duur

De prijzen van de triple play-pakketten (internet, digitale tv en vaste telefonie) van de Belgische providers blijven "extreem hoog" in vergelijking met onze buurlanden. Er is geen enkel pakket te vinden voor minder dan vijftig euro. De prijzen gaan ook niet in dalende lijn. Dat besluit Test-Aankoop na onderzoek begin december 2011 van het marktaanbod. Belga verspreidde het bericht.

De providers spelen andere troeven uit, zoals de beschikbaarheid van een wifi-netwerk, exclusieve uitzendingen zoals voetbalwedstrijden of gratis oproepen naar gsm om de gehanteerde prijzen niet te laten zakken of zelfs te verhogen, stelde de consumentenvereniging donderdag.

Bij elke operator werd gekozen voor de goedkoopste formule, waarvoor de consumentenorganisatie de maandelijkse kosten berekende op basis van drie gebruiksprofielen, gaande van occasioneel over geregeld tot intensief gebruik voor vaste telefonie. Daarbij werd ook rekening gehouden met alle bijkomende kosten, zoals de huur of aankoop van de decoder en/of modem. De installatie- en/of activeringskosten werden niet in de berekening opgenomen.

Volgens Test-Aankoop blijft het aantal providers in de markt nog altijd te beperkt. De prijzen waarmee ze uitpakken gaan verder meestal gepaard met bijkomende kosten. "Voor de gebruiker is het bijna onbegonnen werk om de verschillende aanbiedingen te vergelijken, laat staan de formule te vinden die het best beantwoordt aan zijn profiel", aldus Test-Aankoop.

Gezien de vastgestelde problemen, eist de organisatie van de providers meer transparantie over hun triple play-aanbiedingen. Behalve een standaard informatiefiche vraagt Test-Aankoop dat de kabeloperatoren altijd hun "totaalprijs" zouden communiceren. Voorts moet de openstelling van de netwerken, die de regulator recent heeft opgelegd, voldoende betrouwbaar zijn opdat de consument daadwerkelijk kan genieten van meer concurrentie op de markt.


Consumenten kunnen HIER http://www.test-aankoop.be/ServiceSe.../Multiplay/NL/
tot en met 15 februari vergelijken op de rekenmodule van TestAankoop.