SKO meet cijfers uitgesteld kijken

De Stichting Kijkcijfer Onderzoek, waarvan ook de redactie van Totaal TV regelmatig de gemeten kijkcijfers analyseert, heeft berekend dat er steeds meer uitgesteld wordt gekeken. Wat kabelbedrijven al concludeerden is nu ook gemeten.

De Nederlander keek in 2011 gemiddeld 191 minuten (3 uur en 11 minuten) per dag televisie. Uit de cijfers in het jaarrapport van de SKO over 2011 blijkt dat de totale kijktijd stabiel is gebleven maar ook dat er wordt steeds meer uitgesteld wordt gekeken. Zowel op tv als op internet worden meer tv-programma’s op een later tijdstip teruggekeken en die constatering sluit aan bij de groei van het kijken via 2e schermen en via on-demand diensten. Ook aanbieders als UPC, Ziggo en KPN springen hier steeds meer op in.

Het via internet opvragen van televisieprogramma’s bleef ook in 2011 toenemen. Het aantal opvraagde streams van televisieprogramma’s van de NPO, RTL Nederland en de SBS Groep steeg van 159,4 miljoen in 2010 naar 232,8 miljoen in 2011. De SKO publiceert dagelijks kijkcijferoverzichten en daar zijn ook de kijkcijfers van 'televisie via het web' bij te raadplegen.