'Thuis films downloaden is niet illegaal'

Er is vorige week heel wat gebeurd in de internetwereld. Het begon met enkele Amerikaanse wetsvoorstellen: SOPA & PIPA genaamd. Wetsvoorstellen om piraterij tegen te gaan, al wordt beweerd dat het vooral dť manier tot internet-censuur is. En ook MegaUpload werd offline gehaald.

Maar hoe zit het nu eigenlijk met censuur op het internet? En met illegaal downloaden en de straffen die daar op staan? Sam De Bruyn van Studio Brussel vroeg het aan Patrick Van Eecke, professor internetrecht van de Universiteit van Antwerpen.

"Wettelijk gezien is er geen probleem. In BelgiŽ bestaat er namelijk een wet rond de zogenaamde 'thuiskopie'. Het dateert vanuit de tijd dat mensen dingen van op tv opnamen op video. De wet wil zoveel zeggen als dat downloaden kan, zolang je aan de voorwaarden van de thuiskopie voldoet", aldus Van Eecke.

En die voorwaarden zijn eigenlijk niet zo bijzonder moeilijk. We zetten ze eventjes op een rijtje:

Als je een film downloadt, mag je die uiteraard zelf bekijken. Je mag het gedownload materiaal ook op een drager zetten (zoals dvd of harde schijf), maar mag het materiaal niet buiten de huiselijke kring vertonen. Toch beperkt de huiselijke kring zich niet tot mensen met wie je een biologische band hebt. Je kan dus je vrienden in je huis uitnodigen voor een avond 'illegale' films.

Wel opletten met die vrienden, want in tegenstelling tot wat hierboven staat, mag je niet downloaden voor vrienden of kennissen. Je mag je gedownloade materiaal ook niet online delen, voor anderen opslaan of kopiŽren. Dat zijn namelijk vormen van verspreiding en dat is verboden.

Volgens de FOD Economie is het voorlopig nog niet uitgemaakt of een download vanop een piraatsite als The Pirate Bay of Megaupload in BelgiŽ eveneens geldt als een thuiskopie. Toch is er volgens professor Van Eecke geen vuiltje aan de lucht:

"Ook bij het downloaden vanaf een piraatsite doe je niks verkeerd. De huidige visie stelt namelijk dat men achter de aanbieders van het materiaal moet gaan, niet achter de thuisgebruikers."