Duitsland: hr4 schrapt regionale programma's

Met ‘Time to say goodbye’ van Andrea Bocelli en Sarah Brightman nam de schlagerzender hr4 afgelopen vrijdag (27 januari) officieel afscheid van de regionale programma’s. Het schrappen van deze programma’s maakt deel uit van grootschalige bezuinigingen die de Hessischer Rundfunk momenteel doorvoert. Voortaan wordt het programma van hr4 nog maar vier keer per dag kort ontkoppeld voor regionaal nieuws.

De afgelopen jaren is er al flink bezuinigd op de regionale programma’s op hr4. In het verleden werd het programma nog drie keer per dag regionaal ontkoppeld. Om 9.30 uur werd er een half uur lang vanuit vijf regionale studio’s uitgezonden. Hetzelfde gebeurde ’s middags op 12 uur en om 16 uur, maar dan voor een heel uur lang. Luisteraars werden tijdens deze programma’s bijgepraat over de gebeurtenissen in hun omgeving. Net zoals vroeger tijdens de editie-uitzendingen op Radio Noord-Holland, Omroep Gelderland en Omroep Brabant werd gedaan.


In 2004 werd het aantal studio’s teruggebracht van vijf naar drie. De studio’s in Kassel en Frankfurt werden gesloten, waardoor alleen nog regionale programma’s vanuit Darmstadt (Rhein-Main), Fulda (Nord-Osthessen) en Gießen (Mittelhessen) gemaakt werden. Ook kwam de ochtenduitzending te vervallen.


Vorig jaar werd ook het regionale programma om 12 uur wegbezuinigd. In plaats hiervan kwamen vijf minuten durende regionale nieuwsbulletins om 9.30 uur, 12.30 uur en 14.30 uur. Het programma om 16 uur bleef vooralsnog behouden.


Afgelopen vrijdag kwam een einde aan het laatste regionale programma op hr4. Tussen 16 en 17 uur werd voor het laatst gedurende een uur ontkoppeld naar de drie studio’s. Met ingang van maandag wordt het programma van hr4 nog maar vier keer per dag voor enkele minuten ontkoppeld voor regionaal nieuws. Naast de drie eerder genoemde tijdstippen komt er namelijk ook een bulletin om 16.30 uur.


Met het schrappen van de regionale programma’s kan de Hessischer Rundfunk flink besparen op zowel personeel als studiofaciliteiten. Er zijn namelijk minder presentatoren en reporters nodig. Ook hoeven er minder dure studio’s onderhouden te worden. Voor nieuws is een nieuwscel immers voldoende.


De Hessischer Rundfunk is niet de enige omroep die bezuinigt op regionale informatie. Eerder deze maand schrapte WDR 2 in Noordrijn-Westfalen al meerdere regionale nieuwsbulletins per dag. [RS/Radio.NL]