Firefox stopt ondersteuning Windows 2000 en XP SP1

Firefox zal Windows 2000 en Windows XP servicepack 1 niet langer ondersteunen. De ondersteuning voor oudere platformen betekende volgens Mozilla vertraging van updates en uitstel van nieuwe functies.

Het ondersteunen van oude versies vormt een te grote belasting voor de ontwikkelaars van Firefox, zo laat Mozilla-topman Asa Dotzler weten in een blogpost. Het ondersteunen van oudere versies van Windows is volgens hem de reden dat nieuwe functies en optimalisaties niet, of niet snel genoeg konden worden doorgevoerd.

"Firefox-ontwikkelaars en 99,6 procent van onze gebruikers hebben een hoge prijs betaald voor deze ondersteuning. Onze ontwikkelaars hebben geen gebruik kunnen maken van nieuwe functies van de compiler en hebben geworsteld om belangrijke optimalisaties te laten werken", schrijft Dotzler.
Versie 12 is de laatste

Firefox 12 zal de laatste versie zijn met ondersteuning voor Windows 2000, Windows XP RTM (release to manufacturing, de eerste versie waarmee fabrikanten hun systemen kunnen uitrusten) en Windows XP SP1. Die versie komt naar verwachting in juni uit.

Dotzler raadt gebruikers van de oude besturingssystemen aan hun Windows-versie te upgraden. Voor gebruikers die vastzitten op Windows 2000 heeft hij een opmerkelijk advies. "Overschakelen naar Opera is waarschijnlijk de beste optie." XP-gebruikers met servicepack 1 krijgen het advies een nieuwere servicepack te downloaden bij Microsoft.
'Minder dan een half procent'

Volgens Dotzler heeft minder dan een half procent van de Firefox-gebruikers op Windows een versie die niet langer zal worden ondersteund. Toch was het volgens de topman een moeilijk besluit. "Het is altijd een moeilijk besluit om gebruikers in de steek te laten, maar het aantal gebruikers op hogere versies en de voordelen voor onze ontwikkelaars deden ons besluiten vooruit te kijken, in plaats van achterom."