Megaupload-gebruikers van kastje naar de muur

Gebruikers van Megaupload kunnen niet bij hun data. De hosters en het Amerikaanse OM trekken hun handen van de zaak af. Bij wie moet worden aangeklopt voor de data is onduidelijk.

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie is klaar met het onderzoek naar de Megaupload servers. Hun wettelijke macht is uitgewerkt en ze kunnen niet verder in de data spitten van de door de FBI wegens piraterij offline gehaalde filesharingsite, zo bleek maandag. Wat de Amerikanen betreft ligt de verantwoordelijkheid voor de data nu bij de hosters van Megaupload. Wie zijn gegevens terug wil hebben moet daar maar aankloppen.

Twee weken respijt
Megaupload huurt een deel van zijn servers bij Carpathia Hosting, de Cogent Communications Group en het Nederlandse Leaseweb. De rekeningen voor die serverhuur kunnen niet meer betaald worden omdat de bankrekeningen van het bedrijf bevroren zijn. Daarom kan het zo zijn dat de hoster vanaf aanstaande donderdag, als de Amerikaanse openbaar aanklager zijn handen er vanaf trekt, de servers gaan wissen om kosten te besparen en ze weer te verhuren.

Maar of dat mag, en wie er eigenlijk verantwoordelijk is voor de data is onduidelijk. Megaupload trekt de zaak naar zich toe. De advocaat van de site, Ira Rothkin, stelt dat hij met Carpathia en Cogent heeft afgesproken dat de data de komende twee weken nog niet wordt verwijderd, bericht CNet. Dat geeft Megaupload de tijd om tot een definitive oplossing te komen de Amerikaanse overheid over het gebruikersdataprobleem.

Klop niet aan bij Carpathia
In een statement aan Webwereld, dat is verstuurd voordat het verhaal van de advocaat van Megaupload in omloop kwam, rept Carpathia niet over twee weken respijt. Wel stelt woordvoerster Kelly White: "Carpathia heeft geen toegang, en heeft ook nooit toegang gehad tot de content op de servers op de Megaupload servers, en heeft ook geen mechanisme om welke content dan ook die zich op dergelijke servers bevindt, te retourneren aan klanten van Megaupload."

White wijst er verder op dat de door het Amerikaanse OM genoemde datum voor het verwijderen van bestanden, 2 februari, niet bij Carpathia vandaan komt. "Dit is niet gebaseerd op enige informatie die Carpathia aan de Amerikaanse regering heeft overlegd." Verder trekt de hoster zijn handen van de data af. "We zouden aan eenieder die gelooft dat hij content op de Megaupload servers heeft staan aanraden contact op te nemen met Megaupload. Neem alsjeblieft geen contact op met Carpathia Hosting."

Bal ligt bij Amerikanen
Hoe Cogent omgaat met de zaak wordt niet helder. De hoster heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar. Ook blijft onduidelijk wat er gaat gebeuren met de in Nederland gehoste data. De FBI liet via het Funtioneel Parket van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) beslag leggen op 60 servers die Megaupload van Leaseweb heeft gekocht, maar daarnaast huurt Megaupload ook servers bij de Nederlandse hoster.

"Er staan 630 servers te draaien", zegt Alex de Joode, security officer bij Leaseweb in een e-mail. "Het is een storage cloud en we vermoeden dat als de data in de VS gewist wordt toegang tot de data in Nederland ook onmogelijk is. Er staat een vraag uit bij het OM of we überhaupt mogen wissen. Pas als we daar een antwoord krijgen nemen we een besluit over het vervolg traject."

Volgens persvoorlichter Paul van der Zanden van het Functioneel Parket ligt de bal bij de Amerikanen. Als zij willen dat er iets gebeurt met de data die in Nederland staat moet de VS daarvoor een officieel verzoek indienen bij het Functioneel Parket. "Tot op heden is zo'n verzoek nog niet binnengekomen", zegt Van der Zanden. Op de vraag of een verzoek van de FBI, bijvoorbeeld over het wissen van data op Nederlandse servers, over het algemeen wel of niet ingewilligd wordt moet hij het antwoord schuldig blijven.