Wereldomroep snijdt fors in organisatie

De Wereldomroep moet reorganiseren om te bezuinigen. Volgens algemeen directeur Jan Hoek kost de reorganisatie zeker 25 miljoen euro. Volgens Hoek gaat het voornamelijk om afvloeiingskosten. De subsidie daalt volgend jaar van 46 naar 14 miljoen euro per jaar. Het aantal medewerkers gaat van 350 naar 80 à 100 bij de Wereldomroep.

"Bovendien sluiten we twee zendstations, op Bonaire en Madagaskar, daar werken respectievelijk 25 en 50 man. Dat lijkt veel, maar een belangrijk deel is beveiliging en de lonen liggen daar heel anders dan hier”, aldus Jan Hoek in de Telegraaf.


Na de reorganisatie wil de omroep zich vooral richten op delen van Afrika, het Midden-Oosten, ZuidAmerika en China. Onderwerpen die de revue zullen passeren zijn mogelijk seksuele gezondheid, duurzaamheid, democratie en internationaal recht, aldus hoofdredacteur Rik Rensen. „De exacte thema’s zijn we nu aan het bepalen.”


Het kabinet wil dat de omroep zich beperkt tot één kerntaak: de verspreiding van het vrije woord, met name in landen waar de persvrijheid onder druk staat. Volgens Rensen vallen seksuele gezondheid en duurzaamheid daar ook onder. [RadioWereld.NL/Marcel Frost/Telegraaf]