La Une en RTL TVi in HD op ASTRA1 van start

De Waalse tv-zenders La Une van de Waalse publieke omroep en het het commerciële RTL TVi worden vanaf vandaag in HD-kwaliteit op de ASTRA1-satelliet op 19,2 graden oost uitgezonden. Dat heeft satellietbedrijf SES bekendgemaakt.

De doorgifte van beide HD-zenders is het gevolg van een nieuwe overeenkomst tussen SES en het Luxemburgse bedrijf M7 Group S.A. Deze geeft beide HD-zenders vanaf vandaag door als onderdeel van het aanbod van TéléSAT, het tv-boeket van M7 Group voor de Franstalige satellietmarkt in België. Via dit boeket worden ook de Waalse zenders La Deux, La Trois, RTL Club and Plug RTL in digitale kwaliteit aangeboden. La Une en RTL TVi werden tot vandaag in SD-kwaliteit via de ASTRA1-satelliet uitgezonden. De satellietverspreiding in SD-kwaliteit is door de komst van de HD-variant van beide tv-kanalen per direct komen te vervallen. Dit kan omdat TéléSAT haar volledig zenderaanbod in MPEG4 aanbied. Voor ontvangst hiervan is een HD-satellietontvanger nodig. Voor het uitzenden in HD-kwaliteit was extra bandbreedte nodig waardoor een nieuwe overeenkomst tussen SES en M7 Group S.A nodig was.

Hans Troelstra - Chief Operating Officer van M7 Group - stelt: "Met de snelle toename in de verkoop van HD-schermen is uitzenden in HDTV feitelijk een must in een concurrerende markt als België. We zijn dan ook zeer blij met de uitbreiding van ons HD-aanbod voor Wallonië.” Bill Wijdeveld - Managing Director ASTRA Benelux – vult aan: "De komst van La Une HD en RTL TVi HD op ASTRA is uitstekend nieuws voor de Franstalige satellietkijkers in België. Satellietontvangst wordt hiermee ook voor bekabelde gebieden een steeds aantrekkelijker alternatief."

M7 Group biedt via de ASTRA-satellieten van satellietbedrijf SES televisiepakketten aan meer dan drie miljoen satelliettelevisie-huishoudens in Nederland, België, Luxemburg, Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije onder de merknamen CanalDigitaal, TV Vlaanderen, TéléSAT, AustriaSat, Skylink and CS Link. Voor het bedienen van de diverse Europese markten, gebruikt M7 Group vier transponders op ASTRA1-satelliet op 19.2 graden oost en acht transponders op ASTRA3-satelliet op 23,5 graden oost.