"Belgen mogen downloaden uit illegale bron"

Nederland is niet het enige land waar downloaden uit illegale bron is toegestaan. Ook het Belgische thuiskopiestelsel laat dit 'absoluut' toe, stelt een Vlaamse professor internetrecht.

In het felle debat in politiek en samenleving over een mogelijk 'downloadverbod' wordt vaak aangehaald dat de positie van Nederland uniek is, omdat wij het enige land zijn waar downloaden uit illegale bron is toegestaan. Maar volgens Patrick Van Eecke, professor internetrecht van de Universiteit van Antwerpen, geldt deze regeling ook in BelgiŽ.
Thuiskopie dekt downloaden

"Je kan perfect muziek en films van het internet downloaden, zelfs van een illegale bron, voor zover je dat enkel voor je zelf gebuikt, in familiale kring, zegt de wet", aldus Van Eecke in een recent radioprogramma van Studio Brussel.

Net als Nederland kent BelgiŽ namelijk een wettelijk vastgelegd thuiskopiestelsel, en die dekt het kopiŽren van (digitale) content voor eigen gebruik af. "Dit zul je niet vaak horen in de officiŽle kanalen zoals Sabam en dergelijke, omdat dat natuurlijk niet in hun kraam past. Maar het is inderdaad zo dat vandaag de dag, puur wettelijk gezien, mag je een thuiskopie maken, en een thuiskopie is een van de weinige uitzonderingen op dat exclusieve monopolie dat de auteur heeft op zijn eigen werk."
Achterpoortje

Dit "achterpoortje"geldt ook voor het downloaden van internet, ongeacht de (on)rechtmatigheid van de bron, aldus Van Eecke stellig: "Rechtspraak en rechtsleer zegt duidelijk: dat hoeft niet noodzakelijk van een legale bron te zijn, dat kan ook perfect van een illegale bron zijn."

Er zijn volgens Van Eecke momenteel maar liefst drie verschillende wetsvoorstellen in het parlement om "paal en perk te stellen" aan deze regeling. Maar tot die tijd zit BelgiŽ in hetzelfde schuitje als Nederland, alleen weet bijna niemand dat.
Niet onbetwist

Volgens de Federale Overheidsdienst (ministerie) van Economie is de kwestie echter nog onbeslist. Het departement schrijft op de pagina over de privťkopieregeling onder het kopje 'Downloaden en peer-to-peer netwerken: "Een kopie van een werk bekomen via een P2P netwerk, zelfs indien slechts voor persoonlijk gebruik, werd door buitenlandse rechtbanken niet als een privťkopie beschouwd. In BelgiŽ werd deze vraag nog niet op een onbetwiste manier beantwoord."

De Belgische auteursrechtenorganisatie Sabam was niet direct bereikbaar voor commentaar op de kwestie. Ook de Belgische piraterijbestrijder BAF kon nog niet inhoudelijk reageren.