RTL in Nederland best bekeken, in Vlaanderen de VRT


RTL Nederland heeft de beste januarimaand sinds 1999 afgesloten en zet daarmee het succes van vorig jaar voort. In Vlaanderen is het de VVMA (met o.a. VTM) die ook almaar betere kijkcijfers weet te realiseren maar de VRT heeft de meest bekeken programma's.

De vier Luxemburgse RTL-zenders die in Nederland en Luxemburg zijn te ontvangen kwamen in januari gezamenlijk uit op een zenderaandeel van 34,4 procent in de doelgroep 20 - 49 jaar. Het zenderaandeel van de publieke zenders daalde naar 27,3 procent en de SBS groep kwam op 20,2 procent. Januari leverde voor RTL 4 diverse succesvolle nieuwe titels op. Zo stemden maar liefst 2,6 miljoen kijkers af op de start van 'The Voice Kids'. Nog nooit trok een nieuwe talentshow zoveel kijkers met het debuut.

Ook de première van de serie 'Moordvrouw' sprong in het oog: naar de eerste aflevering keken 3,2 miljoen mensen, waarmee het de best bekeken aflevering van een dramaserie bij RTL 4 ooit is. De best bekeken uitzending van RTL 4 in januari was de finale van 'The voice of Holland' op 20 januari met 3,6 miljoen kijkers. In de vooravond scoorde de soap GTST ook een record aantal kijkers met als toppunt 2,2 miljoen.

In Vlaanderen is de VRT meestal de meest bekeken omroep al ging de VMMA er met hun zenders vorig jaar ook even overheen. De Vlaamse Media Maatschappij kwam met haar zenders 2BE, VTM en JIM in januari weer op 35,9% (doelgroep 18-54). Het is vijf jaar geleden dat nog een dergelijk marktaandeel werd behaald in januari en alle drie grote zendermerken gingen er op vooruit. The Voice van Vlaanderen was de topper want gemiddeld lokten de Battles 1.068.818 kijkers. Toch heeft de VRT gemiddeld genomen meer programma's die een miljoen en soms meer dan 2 miljoen kijkers trekken zoals 'De Pappenheimers' maar ook detective serie Witse.